Man i vit och något i svart

september 4, 2012

År 2009 lämnade den världsberömde fotografen Irving Penn jorden men kvar blev hans konst och nyligen fanns den utställd på Moderna Museet i Malmö. Vackra porträtt blandades med avancerade matbilder och tankfulla bilder i svart och vitt.

Precis innanför dörren, rakt fram, hängde Man in white – Woman in black, ett svart och vitt fotografi. En rejäl man helt iklädd vitt sitter bredvid något som lika gärna skulle kunna vara ett svart tygstycke fyllt med halm eller skräp. Det enda som visar att det faktiskt finns en människa där under, är hennes tår som sticker fram längst ner. Mannen intill har ett sorgset ansiktsuttryck som ramas in av ett yvigt grått skägg samt en vit huva. Helhetsintrycket av fotografiet är smutsigt och sorgligt, det ser påtvingat och olyckligt ut.

Bilden skildrar hur det är på många olika ställen runt om i världen där kvinnor inte respekteras eller överhuvudtaget finns. Kvinnorna må kunna gå, prata och andas men det är inte mycket som de får göra och i en del länder får de inte synas heller utan måste täcka sig själva i burka. Man skulle kunna säga att de lika gärna hade kunnat försvinna eller sitta gömda under ett skynke som på bilden. Fotografiet visar ett samhällsproblem och att döma av mannens uttryck är han inte nöjd med situationen. Han ser inte bestämd och överlägsen ut som han hade kunnat göra utan istället ledsen. Därför sänder bilden ut missnöjet med hur världen är på alldeles för många ställen idag, som ett budskap om att ingen blir lycklig av att leva såhär.

 Tavlan är vacker, den öppnar för många tankar och det kan dras oändligt många slutsatser av bildens budskap. Att ett så enkelt fotografi kan väcka så pass många känslor är imponerande. Personligen blir jag berörd av bilden och det hoppas jag att alla andra som ser den också blir, för vad som visas av kvinnan på bilden är inte rätt. Alla förtjänar att leva, på riktigt. 

Felicia Fredin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: