Ett onaturligt konstverk

september 3, 2012

Irving Penn var en världsberömd fotograf som arbetat med det mesta man kan tänka sig. Allt från urinvånare till frusna frukter packade som rektanglar. 2009 var året som denna fantastiska man lämnade oss, dock kommer vi alltid ha kvar hans konst.

En av hans tavlor föreställer ett zoomat och kvinnligt ansikte där endast munnen och näsans nederdel syns. Detta ansikte är på gränsen till dockaktigt då huden ser så skör ut. En mjuk nyans av ljus brunt och grått gör ansiktet näst intill färglöst. Munnen är öppen. Men detta naturliga bryts av ett tiotal olika läppstift utsmetad på kvinnans läppar. Det är olika nyanser av rött, rosa och lila. Typiska kvinnofärger. Kontrasten mellan det naturliga och det påklistrade gör sig påmind och jag får massa obehagliga känslor.

Vad bilden vill visa är förmodligen det breda sortimentet läppstift företaget äger men inget av detta fångar min uppmärksamhet vid första ögonkastet. Det jag ser är endast dåligt och pekar tillbaka på det äckliga samhälle vi har idag. Istället för att behålla det naturliga och vackra försöker vi smeta på så mycket onödigheter vi kan. Till slut blir det dock endast blir goja av allting. Ansiktet som visas är en självklar skönhet med sina intill färglösa drag. Varför kan man inte fokusera på det istället för olika nyanser av läppstift?

Tavlan är utan tvekan vacker men känslorna den lockar fram är obehagliga. Å andra sidan kanske det är precis vad Irving Penn vill visa genom konstverket. Hur sjukt det är med alla dessa ”skönhets” produkter. Om jag fokuserar på den tanken så får tavlan en helt ny innebörd och istället för att skrämmas inför den får jag hopp om att fler människor ska reagera som jag.

 Alexandra Falck

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: