Torgets unika utsikt

februari 5, 2012

Trafik. Bilar hit och cyklister dit. Gående här och där. Varför denna stress? Alla fruktstånd är nedpackade för dagen och bilar har börjat inta torgets stora area, som de brukar göra framåt eftermiddagarna vid tretiden. Bilar kör ut och in från torget, som nu blivit en parkering. Att ett torg kan ändras så snabbt från något mysigt och fint till något så fult och tråkigt.
En kvinna står vid parkeringsautomaten och försöker lägga på pengar. Man ser tydligt hur irritationen kommer i ansiktet och hur munnen kryper ihop. Hon trycker lite lätt på knapparna men inget händer. Automaten är säkert sönder, eller nåt är i alla fall fel. Kvinnan går där ifrån med bestämda steg och halkar nästan på den hala isen på kullerstenarna på väg mot sin bild. Man hör hur bilen startar och strax därpå är hon borta. Hon måste ha blivit irriterad, eller kanske redan var.

Mitt emot parkeringen skiner solen lite smått på människorna som sitter lutande mot väggen på den långa träbänken. Människorna där brukar ofta ha druckit lite för mycket men det gör inte så mycket då de inte gör någon större skada, de sitter mest och småpratar. Ibland är det svårt att förstå hur de kan vara så sociala och glada, de verkar inte leva ett jätteroligt liv. Det är kanske alkoholen? Mannen med brun jacka lyfter lätt på armen och tar en klunk av folkölen samtidigt som han ler brett och påbörjar en ny konversation med kvinnan bredvid. Män, kvinnor, unga som gamla går förbi och vissa stannar och byter några ord med folket på bänken. Mannen och kvinnan på bänken verkar trivas bra då de får ett fint bemötande av torgets omgivning. Man kan se det som att de har utsikt över hela torget. De ser och vet allt som händer. Det känns som det är ”deras” bänk även om många bara sitter för en kort stund och vilar. Men än en gång gör de ingen skada, det är ”deras” bänk men bjuder gärna in fler i konversationerna.

Om att vintern kom tillslut märker nog de flesta av då alla går med tjocka jackor men, en man verkar tycka att våren är kommen. Tunn marinblå jacka som för övrigt inte är knäppt och solbrun i ansiktet, ja så går en ung man klädd en bit ifrån bänkarna där det luktar mat. Kanske är han precis hemkommen från ett varmt land? Thailand, dit åker så många svenskar nuförtiden. Men nej, nu pratar han engelska borta hos Pølsemannen så antagligen är han inte svensk. Då har han kanske heller inte varit i just Thailand? En fråga som förblir ett frågetecken. Mannen, som precis satte på sig en svart mössa över det bruna håret, verkar ändå tycka det är lite kallt men bry sig verkar han inte, han är blivit alldeles för upptagen med att äta sin korv med bröd. Nöjd! Han ser mycket nöjd ut! Med korven i hand säger han adjö till säljaren och går några meter till Coop där han möter ett gäng tjejer han glatt hälsar på. En av tjejerna har cykel med sig men den behåller hon bredvid sig eftersom cykelstället utanför mataffären ser fullt ut.

Ett helt nytt gäng intar torgets ena hörn på sina cyklar. De märker snabbt att det är halt och stiger av. Det är en pojke och en flicka. De verkar tycka om varandra, de går trots allt hand i hand. Vad söta de är tillsammans! Fint med kärlek då torget förövrigt inte är så kärleksfullt alls i eftermiddag. De parkerar cyklarna utanför mataffären och går mot en mörkgrön bänk utanför Systembolaget. Bänken är smutsig så de går vidare till nästa. Ja, nu sitter de ned och tittar ut över allt och alla, precis som mannen och kvinnan borta vid den långa träbänken. De pratar på, skrattar och kysser varandra lite då och då. Denna sidan är kanske speciell. Man verkar ha mer koll över världen, eller i alla fall torget, härifrån. Ett annat par står nu mitt på torget vid bilarna och vänder på sig, hit och dit. Kanske letar de efter någon? Eller så tittar de helt enkelt bara ut över allt och alla, som människorna på bänkarna gör. Alla verkar titta lite extra här på torget.

Men vad nu, från ett helt annat hörn av torget kommer det en äldre man följt av ett gäng byggarbetare. Han ser irriterad ut, nästan arg. Har de bråkat? Eller har nått gått snett med byggandet? Nu går de runt hörnan till de orangea barackerna mitt emot Ramklints, bageriet med gudomliga bakelser, och det var det sista man såg av dem. Ett par små gråa fåglar sänker vingarna och landar framför bilarna vid Ramklints. De rör sig framåt mot mitten av torget på den hala marken och några pickar med näbben ner i marken lite då och då. ”Ledaren” av de små går först. Han verkar ha hittat något riktigt gott att äta, men det behöll han för sig själv istället för att dela med sig till de andra ivriga fåglarna. Egoistiskt att inte dela med sig! De andra små gråingarna går sin väg, de vill också ha mat. En söt mörkhyad flicka med lila jacka springer långsamt fram på kullerstenarna mot dem men vipps, så är de borta. Flickan hade ingen mat, hon ville bara leka, såg det ut som. Fåglarna är nu borta, kanske flyger de till ett annat stort torg och letar efter ny mat? Flickan blir besviken, fåglarna som verkade så roliga att leka med. Men det är inget att grubbla över. Hon springer tillbaka till sin mamma och lillebror som precis är på väg mot parkeringen. Mamman ger sin dotter Kalvins chokladmjölk som flickan snabbt dricker upp och strax därpå börjar mamman pilla med parkeringsautomaten. Det var visst inte bara kärlek på torget här idag utan också ilska. Att bara en automat kan ställa till det så för människor!

 Beatrice Strand

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: