Mårtenstorget

februari 1, 2012

Onsdag den 25 januari. Det är frost överallt och torget är ganska tomt. Det är minusgrader, luften är kall. Solen har gömt sig bland molnen bakom den höga byggnaden tvärs över gatan. Ett fåtal människor går åt olika håll och ska till motsatta ställen. Motorena på bussarna och bilarna bullrar högt. Varmt klädda människor sitter tätt intill varandra på de halvt blöta, mörkgröna frosttäckta bänkarna. Lukten av kebab kommer och går när det blåser. Det enda som hördes var vinden i träden. Man kunde känna lukten av avgaser från en bil som precis hade passerat.

 

Hela torget är täckt med kullersten som är fyrkantiga och sitter ojämnt i marken.

Vid träbänkarna står olika sorters människor som pratar ett främmande språk och tittar på fyllegubbarna som pratar mun på varandra. I handen håller de var sin cigarett och är slarvigt klädda. Vissa av dem lutar sig mot stenväggen till konsthallen för att hålla balansen och inte trilla omkull. En av deras kompis mumlar för sig själv och ser vilsen ut. Han kan knappt stå upp av all alkohol som han har fått i sig denna eftermiddag. De har ingenstans att gå och känner sig trygga nära systembolaget som är vid sidan om.
Från morgon till kväll, sitter dem och stirrar över  människor som kommer gående. En liten gubbe som är vän till fyllegubbarna reser sig upp och fixar till sin gula jacka. Steg för steg kämpar han sig fram och mumlar till två tjejer som går hastigt förbi. Han bad om en cigarett, tjejerna hoppar till  och nekade. Han gav inte upp efter att ha frågat fem olika personer, han fick en cigarett som sin belöning. Han var nöjd och stolt över att ha fixat en till slut. Samma steg går han tillbaks till sina vänner vid bänken och frågar efter en tändare. Hans kompis försöker sträcka på sig efter ha lutat sig mot den kalla väggen och tar upp en gammal tändare ur jackfickan till honom. Försiktigt sätter han sig ner och  försöker tända sin cigarett, men vinden hindrar honom. Efter en lång stund kunde han få igång elden utan att den skulle släckas. Han drog in ett djupt  halsbloss och blåste ut en grå, vit liknande dimma ut ur både munnen och näsan. Efter det första blosset lutade han sig bak mot tegelväggen och tittade upp mot himlen som i hans syn snurrade för att han var berusad. Den lilla fyllegubben njöt av cigaretten som tog slut efter två minuter. Nästan alla som går förbi slänger en blick över dem medan andra låtsas att dem inte vore där.

 

En tung lukt av rök och sprit sprider sig över torget som försvinner ju längre bort den kommer från fyllegubbarna. Unga och gamla kärlekspar går i hand och håller om varandra för att hålla sig varma. Mitt i torget finns det olika sorters bilar. Bilarna som var parkerade var lika folktomma som själva torget. De få människorna som passerade skyndade sig för att inte frysa för mycket. Affärerna på torget var inte så välkomnande eftersom de hade stängt sina dörrar, troligen för att inte släppa in kylan. Himlen var grå och trist vilket gjorde det hela lite kusligt. Allt frost som fanns på marken luktade unket. Nästan att man fick en längtan efter värme och trygghet.
Den asfalterade vägen är inte längre svart. Nu är den grå och de vita linjerna längs med kanten är utslitna, de linjer som ska ligga mitt i vägen är knappt synliga. Vilket håll man än vänder sig åt, är det höga byggnader som isolerar torget. En lång kille försöker gå försiktigt över vägen som är hal och det gör att det tar ännu längre tid att komma fram dit han ska. Han soppar in handen i fickan och letar hastigt efter sin mobil som ringer, han ser nästan lite vilse ut och frågar sin kompis efter en vägbeskrivning till platsen han ska till. Efter 15 korta minuter som känns en evighet låg torget öde ,var hade alla tagit vägen. Alla var så upptagna med sitt och nästan varenda en person som gick förbi hade sin blick stirrandes på mobilskärmen. Himlen var full av olika sorters fåglar som sjöng, ingen lade märke till hur vackert det lät. Fyllegubbarna skrämde bort fåglarna efter en stund omedvetet, de var missnöjda och sura för att drickan hade tagit slut.

Här omkring finns restauranger, specialbutiker, klädersbutiker, Banker, ett Apotek för din hälsa och massa andra butiker. Hur kan ett så litet torg ha så mycket men vara så tomt. Mcdonalds hade dragit all uppmärksamhet. In och ut går det människor som trängs för att få sin tomma mage fylld med skräpmat. Alla var nöjda och belåtna efter maten, vissa andra handlade snabbmat i gran butiken Coop. Höger om Mcdonalds ligger en bageri butik, som har världens godaste bakelser. En kvinna som är lät klädd med röda högklackar stiger in och försöker öppna den tunga, sega dörren. Efter fem minuter stiger hon ut med ett stort leende. I handen höll hon en vit stor kartong med caféets namn på. Efter att ha gått några meter ner stannade hon utanför blomster butiken och köpte bukett rosor. Hon gick ner längst gatan och försvann när hon hade passerat förbi saluhallen.
Mårtenstorget brukar alltid vara vid liv och massvis med människor brukar befinna sig där och trängas. Parkeringsplatserna brukar alltid vara upptagna. Om somrarna är det lunds höjdpunkt, många människor brukar vara där och mer fyllegubbar brukar dyka upp och njuta av sommarvädret. Men ingen idag verkar vela vara ute denna kalla eftermiddag, dagen går fort och det blir mörkt snabbt. Alla vill nog stanna hemma i värmen framför tvn

Monia Hassan 2A

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: