Författande lärarinna

januari 31, 2012

För Johanna Lindbäck, en bloggande lärare från Luleå, var skrivandet en viktig del i livet så fort hon lärt sig att läsa och skriva. Planen var att släppa sin första bok redan vid 16 års ålder, men så blev det inte riktigt. Det var inte förrän nästan tjugo år senare som debutboken “En liten chock” blev publicerad.

Atriumgården på Stadsbiblioteket i Lund var nästintill fullsatt när läraren och författaren Johanna Lindbäck infann sig en timme på fredag eftermiddag. Timmen innehöll berättelsen om starten av hennes författarkarriär samt uppkomsten av den populära litteraturbloggen bokhora.se.

“En fyllegrej”
Även om många tror att bloggnamnet bokhora.se är till för att skapa reaktioner eller att med flit vara kontroversiellt är sanningen simpel: en “fyllegrej” blev till en av Sveriges största litteraturbloggar.

Johanna Lindbäck förklarar att namnet på den kända bloggen kom till genom en middag med lite för mycket vin. Hon tillägger att ingen av de medverkande menar något illa med namnet.
– Vi tar absolut avstånd från att det skulle vara okej att kalla varandra hora, säger hon.

Bloggen består för tillfället av Jessica Björkäng och tre Johannor; Johanna Lindbäck, Johanna Karlsson samt Johanna Ögren. Tidigare hade bokhora.se ytterligare två bloggare, som sen hoppade av. Innehållet är en variation av olika ämnen, men alla har sin grund i litteratur.

Tidiga planer
Från det att Lindbäck lärt sig att läsa och skriva fanns intresset för att uttrycka sig med text. Författaryrket fanns dock inte i tanken förrän flera år senare. När denna idé fäst sig var den däremot svår att få bort. Hon bestämde sig för att ha skrivit sin första bok när hon fyllt sexton men när denna tid kom hade hon inte ens börjat att skriva på något.

Nästan tjugo år senare flyttade hon och hennes sambo till Norge, och detta blev tidpunkten då hon bestämde sig för att verkligen börja skriva. Lindbäck skrev några dagar i veckan och lyckades till slut få ihop en bok. Efter att ha blivit nekad vid första försöket att få boken publicerad, ändrade hon stora delar av sitt manus. Ett antal månader senare fick hon ett mail med meddelandet att hennes bok “En liten chans” blivit antagen.
– Jag trodde först att de skickat till fel Johanna! säger hon och skrattar.

Flera böcker senare har Lindbäck fortfarande idéer till ytterligare verk och hon håller sig aktiv på bloggen. Kort sagt kommer vi få se mer av Johanna Lindbäck i framtiden.

Charlotta Nilsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: