Normer och tankestormar

januari 27, 2012

”Följer du ditt köns stereotyp?”

När vi ställde frågan riktades många undrande blickar mot oss. Efter en omformulering av frågan och med viss tvekan från en del placerade eleverna sig på olika ställen av vår imaginära ”termometer”, som vi förklarat tidigare. Flera ganska definitiva ja och en hel del på gråskalan mellan ja och nej, däremot ingen helt på den fullt nekande sidan.

Likabehandlingsdagen i tisdags blev en aning speciell för mig och tre andra i klassen i år. Vi hade nämligen fått i uppdrag att hålla i en workshop, där vi skulle få våra skolkamrater att tänka över och diskutera frågor om könsnormer och heteronormativitet. För att lyckas med detta var vi själva tvungna att fundera över dessa ämnen själva. Flera intressanta samtalsämnen kom upp under arbetstiden.

Klockan åtta på morgonen började vi tisdagens första workshop. Efter en trött, ganska långsam start satte diskussionerna igång. Alla hade idéer om vad manlighet och kvinnlighet innebär, vad som menas med könsstereotyper och annat. Förhoppningsvis skapades reaktioner som gjorde avtryck och var kvar åtminstone under resten av dagen.

Charlotta Nilsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: