Vilket kön är du idag?

januari 24, 2012

”Könsidentitet är en persons självidentifierade kön” står det på wikipedia. I samhället har det länge funnits en norm om att man ska vara en man eller en kvinna, där hon länge hamnat i bakgrunden för mannen. Samtidigt har det funnits de kvinnor som känt sig mer som män och de män som känt sig mer som kvinnor, de är fast i sina kroppar.

På tåget hem från skolan möter jag en äldre man klädd i ballerinakjol, ett rosa linne och ett flertal lila pärlhalsband. Alla blickar dras åt hans håll, men han går stolt genom tåget, med höjt huvud och ler. Det är hans värld, hans val och hans könsidentitet. De kallas ”transor” och känner sig mer hemma hos det motsatta könet.

På senare tid har likabehandling kommit upp mer och mer på tapeten. Dessutom har debatten om könstillhörighet blivit mer öppen. Vad beror detta på? Är det vår ökade medvetenhet om jämställdhet, inte bara mellan kvinnor och män, utan mellan de olika könstillhörigheterna som gör att forumet är så pass öppet? I diskussioner pratar man ofta om att man tillhör ”gruppen” man, kvinna, tvåkönad eller de som inte vill definiera sig till något kön alls.

Ett exempel på att utvecklingen inte nått dit vi vill visar sig när vi får hem papper från skatteverket. En ruta för man, en ruta för kvinna. Samt i vårt personnummer där vi har en jämn siffra om man är född med ett kvinnligt kön och en udda om man är född med ett manligt kön. När man får hem brevet man ska fylla i, och man varken känner sig som maskulinum eller femininum så finns det inte utrymme för att vara något annat. Eller så kanske man känner sig som vaginabärare på måndagen, medan man på tisdagen känner sig som en ”macho man”. Och varför inte som inget kön alls på onsdagen?

Vad jag försöker få fram är att denna kamp visar att vårt samhälle har utvecklats och vågar ta jämställdhet och rättigheter till nya höjder. Nu krävs det att vi ser mannen i kjolen och inte reagerar som om det vore något ”konstigt” eller ”främmande” som gick genom tåget. Många i kupén önskade nog att de också vågade. Så, vilket kön är du idag?                                                                                                                                                                                    

                                                                                    Cassandra Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: