Lika rätt till en åsikt

augusti 19, 2011

Bildkälla: Google

Ingen har säkert gått miste om terrorattacken som inträffade i Oslo fredagseftermiddagen den tjugoandra juli. Ett attentat som innebar döden för 97 människor. En tragisk och chockerande händelse som inte bara påverkar Norge och offrens anhöriga. Detta berör alla.

I sådana här händelser visar man sin respekt för alla drabbade, det är vett och etikett. Det är något som många fans och människor inte anser att den brittiske artisten och djurrättsaktivisten Morrissey har. Det var under en konsert i Warszawa två dagar efter attacken då sångaren gjorde uttalandet ” Vi lever i en mordlysten värld, vilket händelserna i Norge med 97 döda har visat. Men det är ingenting jämfört med vad som händer på McDonalds och ‘Kentucky Fried Shit’ varje dag.”

Detta ska i sin tur ha gjort fansen och övriga människor väldigt upprörda. Enligt Daily Mirror fick  Morrissey hård kritik av fansen på olika internetforum. Där vissa till och med skrev att de aldrig kommer att förlåta honom. Morrissey själv har valt att inte kommentera sitt uttal mer då han anser att det talar för sig själv.

Gjorde Morrissey fel när han uttalade sig om detta? Egentligen inte. Sångaren har sedan en lång tid tillbaka varit engagerad i djurens rättigheter och har alltid lagt kommentarer som kan anses provocerande. Detta vet både fans och människor som vet vem sångaren är .

Morrissey visade inte respektlöshet mot offren eller anhöriga när han uttalade sig utan snarare konstaterade han vilken hemsk värld vi lever i. Där mord inträffar varje dag.

Sångaren tror starkt på sin åsikt och är vi inte alla rätta att ha en? Är det inte därför alla länder bör sträva mot demokrati och yttrandefrihet? För att man ska få tycka och säga det som man är starkt troende på?

Jag tycker Morrisseys åsikt är hans ensak och oavsett om många tar illa upp så är faktumet det att det han sa faktiskt är rätt. Mord sker i massor varje dag. Det beror bara på vad man anser vara ”viktiga liv”. Han anser att djurens liv är lika värdefulla som människornas. För honom pågår massmord varje dag i dagens samhälle och det är inget som kan säga att det är fel.

Jag tror som Morrissey att alla som lever på vår jord borde behandlas likadant. Därför tar jag inte illa upp av hans uttalande. Jag anser också att det som pågår varje dag på slakterier är lika sjukt som när en man bestämmer sig för att skjuta ungdomar. Men jag vet också att de flesta av världens människor inte delar den åsikten och att ett sådant uttalande kan anses respektlöst och opassande. För mig är det inte så, och inte för Morrissey i heller. Jag har därför rätt att säga så, likaså som en känd sångare får lov att uttala sig så under sin konsert.

Maria Malmqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: