Vi har ansvaret

maj 26, 2011

I DN den 22/5 kunde man läsa att forskare på Nya Zeeland kommit fram till att en stor hund är värre för miljön än vad en stadsjeep är. Man visade att en schäfers ekologiska fotavtryck motsvarade 1,1 hektar per år. En stadsjeeps fotavtryck ligger i genomsnitt på 0,41 hektar. Endast små hundar och katter ligger under den siffran.

Detta är inget vi kan skylla på hundarna. Vi ansvarar för våra husdjur precis som vi ansvarar för att vi kör bil. Varför då inte lösa problemet på samma sätt?’

När man köper en miljöbil slipper man betala fordonsskatt i fem år. Detta för att fler personer ska välja det något dyrare, men bättre, alternativet. Kan detta införas på hundar?

Då en liten hund är relativt miljövänlig, kan denna ses som en ”miljöbil” och därför ha en låg skatt, alternativt vara skattefri. Efter det borde en progressiv skatt – som ökar ju större hunden blir – lösa problemet. Vill man ha en stor hund som då är skadligare mot naturen, får man betala en miljöskatt som kan gå till att återställa det som hunden orsakar.

Till skillnad från miljöbilslösningen är denna lösning dock inte till för att få folk att helt sluta köpa stora hundar. Det finns saker med en stor hund som en liten hund inte kan ersätta.

Dessa husdjur är levande och medvetna, skapade av naturen, medan en bil är något vi själva svetsat ihop. Att vi då skulle bestämma att större hundar inte kan finnas längre vore bara ännu ett misstag av människan. Däremot är skatten nödvändig, då hundarnas påverkan på naturen är så pass stor.

Och kanske kommer den även att få oansvariga människor att tänka till lite extra innan de köper en hund.

Husdjuren är vårt ansvar. Foto: Charlotta Nilsson

Charlotta Nilsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: