Tillgång till bostad en mänsklig rättighet?

maj 26, 2011

Abdullah ringer klockan elva och vill köpa denna stuga. En timme senare ringer Sven och han är också intresserad av stugan.

Vem blir dess nya ägare?

Bildkälla: Google Bilder (”Hus till salu”)

”När hyresvärden förstod att den unge mannen hade iransk bakgrund var paret inte längre välkomna som hyresgäster.”

”En annan hyresvärd ville först fråga grannarna om de kunde tänka sig att bo granne med en romsk kvinna innan han gav henne besked om en lägenhet.”

”En tredje hyresvärd nekade en man att hyra bostad för att han inte var svensk medborgare.”

Dessa anmälningar på Diskrimineringsombudsmannens hemsida är bara tre av ungefär 180 som kommit in till Diskrimineringsombudsmannen sedan myndigheten bildades för drygt två år sedan.

Det handlar inte bara om tak över huvudet när man väljer bostad utan påverkar även andra betydelsefulla områden som arbete och studier. Tyvärr så är diskriminering på bostadsmarknaden vanligt förekommande. Dessutom är det svårt att upptäcka och avlägsna diskrimineringen.

När Hyresgästföreningen lät två bostadssökande ringa upp ett hundratal bostadsföretag fanns det inslag av diskriminering. En av dom hade ett svenskt namn och den andra ett utländskt namn. I 37 % av fallen förekom någon form av diskriminering.

Radio Sörmland gjorde en liknande undersökning. Bostadsbolag gav i nästan 50 % av fallen olika besked lediga lägenheter. Detta beroende på om sökaren av en lägenhet hette Anders eller Mohammed.

I området där jag bor finns det många invandrare. I Lund vet jag inte vilken stadsdel som är motsvarigheten till Rosengård i Malmö, alltså en del av en stad där det bor många invandrade människor från olika länder. I Rosengård är det också mycket våld. Man hör att invandrarna får ständiga besök av polisen. Kriminaliteten härjar i området och när gäng möter gäng blir situationen bara värre. I slutet av december 2008 kallade Kvällsposten Rosengård för ett slagfält. Det är just den bilden jag har i mitt huvud och säkert många andra som, liksom jag aldrig har besökt stadsdelen. Det är säkert en helt fel bild av stället. Men hur ska man komma dit för att få en rätt bild av hur läget är vid Rosengård om man inte vägar ta sig dit? Man hör ju bara våldsamma nyheter om denna centralt placerade delen av Malmö.

Nu tillbaka till mitt kvarter i Lund där jag bor. Vi har en familj som är från Vitryssland. De är döva och har två hundar. När de ska försöka kommunicera, till exempel kalla på hundarma, får de fram ett gällande ljus. Även nattetid sker detta.

Tidigare hade vi en familj som vi bodde grannar, en tjej och en mamma, som var någonstans från Iran-området. Mammans dotter ville ha fester med vänner lite då och då. För ofta, enligt mig. Detta var såklart väldigt störigt då hör musik och ljuset av dansande och högt prat störde en hel del.

Vitryssarna bor fortfarande kvar, men de som bor runt dem har aktivt försökt att få dem att flytta där i från. Inte någon utfrysning, bara att klaga. Man kan ändå inte kommunicera med dem. Själv har jag inte något alls emot dem, ibland kan de vara jobbiga. Men är de mer jobbiga än en döv svensk?

Tjejen och mamman flyttade från området ett bra tag sedan. Men liksom vitryssarna är de inte jobbiga för att de är invandrare, utan för vad de gör. Många svenskar har också sena fester. Dessutom måste vitryssarna och tjejen med mamman bo någonstans och jag slår vad om att de har flyttat runt en hel del. De har säkert haft många grannar som klagat på dem genom åren.

Om nu dessa två familjerna precis blivit tvingade att söka nytt boende och ringer och säger att de heter Abdullah och söker ett hus eller en lägen i ett viss område och får ett nej kanske en Sven Svensson får ett ja till att köpa samma lägenhet eller hus. Bara för att han heter det han heter. Ska namnet avgöra hur besvärlig man kommer att vara som granne?

Jag tycker inte att det ska vara så. För Sven Svenssons dotter eller son kanske har mer fester än Abdullahs barn skulle ha tillsammans på ett är. Hans familj för inte den bostaden bara för att han bryter på svenska och har ett icke-svenskt namn. Vad händer om Abdullah hade hetat Albin i stället och hans svenska hade varit perfekt. Jag tror att han hade fått den bostaden han söker lika snabbt som en svensk hade fått den. Vad tror du?

Christoffer Engels

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: