Alla går hem som förlorare

maj 26, 2011

Bildkälla: Sydsvenskan

I tisdags skulle en efterlängtad derbymatch äga rum mellan Malmö FF och Helsingborgs IF på Malmö arena. Men så blev det inte… Matchen blev avbruten efter att två allvarliga incidenter inträffat. Båda två från ståplatsläktaren.

Jag är själv inte särskilt intresserad av fotboll. Trots det har inte ens jag lyckats undgå alla stridigheter som har pågått under fotbollsmatcher titt som tätt den senaste tiden. Det känns som att man oftare och oftare kan läsa om matcher som tvingats avbrytas på grund av femåringsfasoner.

Under tisdagens match kom ett blixtskott som kastades mot HIFs målvakt Pär Hansson och sedan ytterligare en skandal i form av en så kallad ”fotbollshuligan”, som invaderat planen och skulle gå till attack på Pär Hansson. Mannen som orsakade kalabaliken sprang in på planen, efter att säkerhetspersonalen gjort flera försök att stoppa honom men tillslut släppt in honom.

Att två lag inte ska kunna spela en vänskaplig match med sina supportrar på vars en sida planen utan att någon ska gå till attack på någon annan, på domaren, eller på vem som helst för den delen är sorgligt. När blev fotbollen så viktig att man känner att man måste skada någon för att själv få rättvisa och sinnesro? Nog för att det kan kännas viktigt hur det går för laget man har hållit fast vid i 25 år, men det finns andra saker som är betydligt viktigare.

Att en vuxen man kan frångå sitt sunda förnuft så pass mycket är också oroväckande. Dock är ju inte fotbollsplanen den enda plats där detta har inträffat. Sedan är det ju inte första gången en sådan här sak inträffar heller. Det är verkligen svårt att förstå vad som rör sig i huvudet på vissa människor ibland. De här incidenterna får otrevliga konsekvenser, både för de skyldiga och för alla andra. Man kan idag läsa i Sydsvenskan att MFF till och med överväger att ta bort ståplatsläktaren helt. Det blir kollektivbestraffning istället för fotbollsmatch.

För att få bukt med detta skulle den absolut bästa lösningen självklart vara om alla huliganer håller sig till att vara vanliga fotbollsfans och kontrollerar sina känslor en aning bättre. Men i nuläget skulle man behöva införa strängare regler mot de som missbrukar sin chans att njuta av matchen och kanske rent av stänga av vissa personer helt.

Emilia Hydén

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: