Svenska kyrkan mörkar sexövergrepp

maj 24, 2011

Foto:  Anders Tukler/IKON

Aftonbladets många uppmärksammade fall om övergrepp inom Svenska kyrkan har äntligen fått respons från ärkebiskopen Anders Wejryd. ”Det bästa skyddet mot sexuella övergrepp i våra kyrkliga sammanhang är att bryta tystnaden”, säger han.

De senaste dagarna har varit en flodvåg av rapporterade fall om sexuella överstigelser från män i prästämbetet. Efter detta pådrag har ärkebiskop Ander Wejryd valt att göra en landsomfattade undersökning för att spåra upp ytterligare offer och förbrytare. Men räcker detta? Tidigare fall har visat att kyrkans egen ”domstol”, domkapitlet, har hållit sina kolleger om ryggarna och de män som har granskats har oftast fått fortsätta i sitt prästyrke.

Det har b.la. kommit rapporter om en 11-år gammal pojke som som blivit utnyttjad. Förövaren i detta fallet var en präst som höll i lägerskolan där pojken deltog. Fallet fördes fram till domkapitlet och det grotesk utfallet blev detta: Domkapitlet ansåg inte att mannens överträdelser var något hinder för hans yrke, han fortsatte därför att verka som präst med egen församling. Spridda händelser med unga konfirmander som har blivit utnyttjade växer bara till antalet. En av Uppsalas högt ansedda präster anklagas nu för att ha förgripit sig på en av flickorna i en konfirmandgrupp.

Efter överläggningar med Anders Wejryd som ordförande, får prästen en tillsägelse och total anonymitet.

– Detta kan inte ens klassas som som straff, säger Richard Aschberg reporter på Aftonbladet. Denna nya ”trenden” måste få ett slut. Brottsstatistiken börjar mer och mer likna den inom katolska kyrkan men det är svårt att se ett slut på det då kyrkans ledning inte verkar ta problemen på allvar

– Misstänkta förbrytare ska, om åklagare anser att bevisningen håller, prövas i domstol. Kyrkan står inte över lagen, säger Oisín Cantwell en av Aftonbladets nyhetskrönikörer.

Filippa Hillbur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: