Riskfyllt för Citytunnelns byggarbetare

maj 24, 2011

Foto: Henrik Montgomery Bildkälla: SCANPIX

I maj detta år skedde en olycka under byggandet av pendeltågstunneln Citybanan i Stockholm, en polsk byggarbetare omkom då en stor borrigg föll över honom. Denna olycka är den tredje som inträffar sedan starten av bygget för fem år sedan. Nu skall dessa dödsfall utredas. 

Det var den tionde maj i år som den otäcka olyckan inträffade i Stockholm under byggandet av den sex kilometer långa pendeltågstunneln mellan Tomteboda och Stockholms södra del. Den 47-årige polske byggarbetaren stod och arbetade då en tung borrigg föll över honom. Mannen avled omedelbart och är det tredje dödsfallet vid bygget av Citytunneln inom loppet av 13 månader. Trafikverket har nu, tillsammans med ett flertal inblandade företag, beslutat att olycksfallen skall utredas.

Enligt statistik och undersökningar som gjorts av Arbetsmiljöverket, sker det i genomsnitt 5-9,5 olyckor per miljon arbetade timmar i anläggningsbranschen. Sedan byggets start har det inträffat 17,5 procent olyckor per miljon arbetade timmar, står det skrivet på E24:s hemsida. Citytunnelns arbete ligger således högt över genomsnittet och byggnadprojektet Norra länkens ombyggnad, som skall ha drabbats av 70 procent mindre olyckor.

  – När vi kommer in i ett senare skede med installationsarbete tror jag att vi kommer att ha lägre olycksfrekvens, säger Fredrik Moback som är miljöchef på Citybanan.

Fredrik Moback menar att de uppgifter som utförs i Citytunneln, är mycket mer riskfyllda än Norra länkens. Miljöchefen anser därför att det olycksdrabbade byggnadprojektet bör jämföras med det arbete som utförs inom gruvindustrin istället.

Dödsfallet som inträffade den tionde maj kan beskrivas som starten på den kommande utredningen. Tillsammans med Seko och Byggnads skall Trafikverket komma fram till ett förslag på hur de skall kunna förbättra säkerheten på farliga arbetsplatser. Byggarbetarens död skall utredas av polisen och rubriceras som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, enligt en intervju av Svenska Dagbladet med Lotta Lundqvist, pressansvarig vid Citypolisen

Amanda Wahlqvist


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: