Bodström sprider hemligheter

maj 24, 2011

Thomas Bodström, före detta justitieminister i Socialdemokraterna, flyttade till USA i några månader för att satsa på familjen. Med det lämnade han också sin post inom partiet. Under några månader undvek Bodström rampljuset, men nu är han tillbaka igen – med en bok fylld av politiska hemligheter.

”När jag träffade [Mona Sahlin] i New York i december 2010 berättade hon att det var en kupp från några av hennes starkaste motståndare i partiet. Det var Helen Fritzon och Morgan Johansson från Skåne, Håkan Juholt från Kalmar och Peter Hultqvist från Dalarna som låg bakom den.”

Så skriver Bodström i boken Inifrån – Makten, myglet, politiken. Vid mötet berättade Sahlin även om den ”oheliga allians” som skett för att få henne att lämna sin post. Även inom själva partiet delas man in i ”högern” och ”vänstern”, där Skåne håller sig till vänster och Kalmar till höger. Vanligtvis jobbar vänstern ihop mot högerns förslag och vice versa, men i detta fall hade de alltså samarbetat mot Sahlin.

Enligt Sydsvenskan (24/5) började allt när Sahlin valde Ibrahim Baylan som partisekreterare istället för Juholt. Efter valet 2010, då Socialdemokraterna fick det sämsta resultatet i röster på hundra år, krävde SSU-ordföranden Jytte Guteland att partiledningen skulle avgå. Juholt blev då den första av de viktigare socialdemokraterna att stödja detta förslag.

Socialdemokraternas nye partiledare har fått kritik från Bodström, han har kallat ”ett osäkert kort” och ”hycklare”. Bodström tvivlar dessutom på att Juholt kommer att kunna locka till sig tillräckligt med väljare. Håkan Juholt har svarat på kritiken, och sade till Rapport (den 23/5):

– Det är svårt att vara politisk analytiker, det finns de som jobbar heltid med detta och jag har respekt för dem.”

Andra påståenden som Bodström kommit med är att Riksdagen är ”Sveriges mest omoderna arbetsplats” och att de socialdemokratiska gruppmötena är som ”döda timmen”.

Charlotta Nilsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: