40 år som organisation

maj 24, 2011

Idag firar Greenpeace 40 år som organisation. Den grundades i Kanada, men är som mest framgångsrik i Europa. Organisationen har också fått kritik och har kallats för en odemokratisk organisation. Med 4 000 medlemmar i 180 länder har dock Greenpeace en av de största internetbaserat aktivistnätverk i världen.

Greenpeace grundades i Kanada 1971, alltså för 40 år sedan. 1970 skapades en kommitté med syfte att stoppa USA:s andra kärnvapenprov i Alaska. Organisationens grundare och första medlemmar var Paul Cote, Jim Bohlen, Irving Stowe och Bill Darnell. Kommittén döptes till ”Grenpeace”. Det var Darnell som kom på ordkombinationen som band samman gruppens miljöengagemang och dess motstånd mot kärnvapen.

1983 bildades Greenpeace i Sverige. Vid årsskiftet 2006/2007 hade Greenpeace Norden omkring fyrtio anställda på fyra olika orter och 114 339 stödmedlemmar som under 2006 bidrog med totalt 71 miljoner kronor.

På grund av sin inblandning i känsliga frågor, som till exempel kärnvapen och kärnvapenprov, har Greenpeace sedan starten i början av 70-talet fått mycket uppmärksamhet från världens säkerhetstjänster.

Greenpeaces verksamhet

Greenpeace är aktiv inom många miljöområden men lägger för närvarande mest arbete på två saker. Att stoppa den globala uppvärmningen samt att bevara den biologiska mångfalden i världens hav. Organisationen prioriterar också andra områden, som kärnvapennedrustning, att avveckla kärnkraftverken, att eliminera kemikalier i miljön, att stoppa spridningen av genmodifierade organismer i naturen samt att bevara den biologiska mångfalden i världens skogar.

Greenpeace har även ett internetbaserat aktivistnätverk (länk vid slutet av texten). Greenpeace.org är ett av de största som finns med sina 44 000 medlemmar i 180 länder. Organisationens kampanjer följer mestadels principen om total transparens och öppenhet ned till de mest grundläggande strategiska besluten. Denna organisationsform har utvecklats utifrån Winston Churchills strategi från andra världskriget: trovärdig journalistik är effektivare i propagandasyfte än ett hårt styrt propagandamaskineri. Fakta som människor tror på verkar på egen hand.

Kritik mot Greenpeace

Regelbundet anklagar Greenpeace för att vara en odemokratisk organisation. Dess anställda fattar besluten, inte dess medlemmar. Greenpeace har svarat att verksamhetens art är sådan att man snabbt måste kunna fatta ett viktigt beslut och en folkrörelse i traditionell nordisk tappning inte är möjlig. Organisationen följer i stället den brukliga organisationsformen i den anglo-saxiska världen. Greenpeace skiljer på stödmedlemmar och röstande medlemmar. Som stödmedlem kan man bli röstande medlem genom att nomineras till årsmötet av befintliga röstande. Greenpeace har även anklagats för att sänka ett skepp utanför Amerikas kust.

Greenpeaces finansiering

Trots att Greenpeace grundades i Nordamerika har organisationen haft betydligt större framgångar i Europa där medlemsantalet är större och den största delen av det finansiella stödet kommer där ifrån. Privatpersoners stöd är viktig för Greenpeace. De är de som organisationens ekonomi nästan helt består av. Andra organisationer ger också ibland bidrag till Greenpeace, som hävdar att de inte tar emot bidrag från företag, regeringar eller politiska partier.

Informationen är tagen från Wikipedia.

Greenpeace.org (http://www.greenpeace.org/international/)

Christoffer Engels

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: