Maskerade män avbröt match

maj 23, 2011

Våld på fotbollsmatcher har på senaste tiden ökat lavinartat över hela världen och nu senast i Österrike. På Aftonbladet.se kunde man igår läsa om  maskerade män som stormade fotbollsplanen i Österrike när matchen mellan Rapid-Wien och Austria-Wien skulle avgöras.

Tjugosex minuter in i matchen och vid det kulminerande 0-2 målet sprängdes barriärerna till fotbollsplanen i Wien. Maskerade män rusade in på planen och hemmasupportrarna för Rapid-Wien följde troget efter och var på väg mot de sjungande Austri-fansen. Snabbt bildades en barriär av 300 poliser, men de kastandes bengalerna nådde ändå fram till läktarna och fyrverkeripjäser kastades mot poliserna. Matchen avbröts av domarna då säkerheten inte längre kunde garanteras.

Enligt Aftonbladet är detta inte ett nytt fenomen inom fotbollsvärlden. I Sverige är särskilt Stockholmsklubbarna utsatta för våldsamma supportrar och AIK har varit uppe på tapeten många gånger. Klubben har sedan länge sina supporters egenfödda supportersällskap vid namn ”Firman Boys”, som är mest känd för sitt våld. Klubben är anknuten till ”Black Army” vilken är AIK:s huvudfangrupp. Många medlemmar i ”Firman” är tidigare ligister och ett flertal av medlemmarna är avstängda från matcher på uppemot två års tid, men de kommer ständigt på kryphål för att ta sig in på matcher vilket upprör polisen gång på gång. I deras kamp mot ordningsmakten använder de hjälpmedel som knogjärn, knivar och batonger, berättar en av ”Firman Boys” ledare för Christoffer Bjäreborn i en intervju 1999 med Aftonbladet.

En förändring har dock skett inom läktarvåldet och efter flera avbrutna matcher har nu stora supporterklubbar som ”Firman Boys” idag börjat tagit avstånd från våldet. På DN.se den 4 maj skriver Lars Grimlund om hur föreningen på sin hemsida efter att en domare fått ett knallskott i huvudet uppmanat alla supportrar att ta avstånd från allt som kan påverka matchen och klubbens rykte negativt. Även åtgärder har vidtagits  i matchen mellan Rapid-Wien och Austria-Wien och till följd av de maskerade männen räd i Österrike tilldelades ytterligare ett poäng till det vinnande laget som nu därför tävlar om ligatiteln, berättar Pierre Wingren den 22 maj 2011  Aftonbladet.se.

Ett massivt motstånd hindrar inte de vinnande fansen från att dansa.

Bild tagen från

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/ovrigaligor/

article1306053.ab

                                                                                                         Cassandra Andersson 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: