En dödlig sport

maj 23, 2011

Foto: Madn3ws

Cykelsporten har krävt ännu ett offer. Wouter Weylandt, endast 26 år gammal, föll offer i en tragiskt olycka på den tredje etappen av cykelloppet Giro d’Italia.

För nästan precis ett år sedan gick den unga belgaren Wouter Weylandt hem som etappsegrare från Giro d’Italia, 365 dagar senare slutar hans liv i en tragisk krasch.  ”Det kunde lika gärna ha varit någon av oss eller jag själv” säger Sveriges representant Thomas Löfkvist till Aftonbladet. Det var med 25 kilometer kvar till målet som Weylandt fastnade med pedalen mot en avsats vid sidan av vägen. Han tappade balans och föll 20 meter ned för en sluttning.

Läkarkåren som var snabbt på plats, kämpade för hans liv i 40 långa minuter innan han fördes vidare till ett sjukhus. Trots stora insatser gav kroppen till sist upp och den forna spurtspecialisten lever nu endast kvar som ett minne. Den fortsatta stämning under tävlingen var låg och sent på måndagskvällen kom uppgifter om att resterande tävlanden tänkte cykla den sista etappen i klunga för att hedra den unga belgaren.

Detta är inte det första dödsfallet inom cykelsporten. Den 10 september 2010 hamnar italienaren Thomas Casarotto i en koma efter att ha fallit olyckligt under ett lopp, några dagar senare avlider han på sjukhuset. Fabio Casartelli, Manuel Sanroma och Andrej Kivilev är tre andra som omkommit i sviterna efter olyckor i professionella cykellopp.

Några dagar senare då finalloppet hade avgjorts uttalade sig segraren John Gadret om Weylandts tragiska död:

– Jag dedikerar den här segern till Weylandt. Jag har tänkt på honom hela dagen. trots att jag inte är belgare ville jag vinna för honom.

Filippa Hillbur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: