Upprörda medlemmar i den offentliga sektorn

april 17, 2011

Barcelonas gator fylls idag den 14:e april av sjuksköterskor, läkare och andra arbetstagare inom det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet som protesterar efter beskedet om budgetnedskärningar. Protestanterna har stöd av de största fack- och patientföreningarna och det är inte bara i Barcelona det protesteras utan över hela Katalonien.

Underfinansieringen inom det katalansta sjukvådssystemet är redan ett faktum, detta beror på att befolkningsökningen inte kompenseras och det som egentligen skulle behövas är en budgetökning, inte tvärtom, menar protestanterna. Källor till den katalanska regeringen har sagt att budgetunderskottet inom sjukvården uppgår till så mycket som 1000 miljoner euro.

Det är med hela 10 % som budgeten ska sänkas, och i februari skulle chefer inom sjukvårdssystemet arbeta fram åtstramningar för att minska deras utgifter med 10 %. Dessa studeras nu av det katalanska hälsoministeriet. Även om dessa planer inte godkänts än menar vissa politiska partier och fackföreningar att effekterna redan har börjat märkas.

Redan förra veckan inleddes protesterna och igår spärrades delar av Barcelonas omringande motorväg av, då protestanterna intog gatorna. Även gator i centrala Barcelona intogs och blev oframkomliga för trafik. Det är inte bara inom sjukvården som det görs nedskärningar, utbildningssektorn förbereder även de sig för att protestera.

Tre områden kommer inte beröras av nedskärningarna; akutvård, svårt skadade/sjuka patienter och primärvård, meddelade den katalanska hälsoministern Boi Ruiz i tisdags. Protestanterna menar dock att om det ska göras nedskärningar kommer även dessa tre områden påverkas, och protesterna fortsätter.

Bea Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: