Se upp för tjuven!

april 17, 2011

För snart två dagar sedan återvände mina klasskamrater i klass 3A, Carl-Adolf Agardhgymnasiet, från sin klassresa i Barcelona, Spanien. Ingen av resenärerna hade blivit av med sitt handbagage under hela resan, något som är ganska ovanligt.

Samtidigt som massvis av turister dras till Barcelona årligen, är staden ökänd för sina ficktjuvar. Det handlar inte bara om att fiska upp din plånbok ur väskan när den har lämnats obevakat. I samtliga turistguider kan man läsa om resenärer som har blivit bestulna på alla möjliga sätt och vis: utklädda till poliser, försäljare eller pratglada människor, avleder bovarna din uppmärksamhet för att sedan knycka din börs. Kreativiteten är oändlig. I en av reseguiderna* blir man bland annat varnad för ett knep som ett gäng ficktjuvar använde sig av i Parc Güell, en av Barcelonas sevärdheter: du får något på dig som liknar fågelskit, en man dyker följaktligen upp och erbjuder sig att hjälpa dig att tvätta bort smutsen. Han leder dig till sitt hus, som ligger strax i närheten, och tillåter dig att använda kranen. Samtidigt som du avlägsnar avföringen, försvinner din plånbok. Detta kan låta som det mest fyndiga och utsökta tricket, men det är bara ett av flera andra exempel.

Trots att myndigheterna är välinformerade om problemet, är chanserna att återfå sin väska/plånbok, nästintill ickeexisterande. Ändå rekommenderar de att offren ska polisanmäla händelsen. Detta kan vara bra ifall du har en reseförsäkring eftersom du då kan kräva tillbaka summan.
Ett konkret tips om hur man skyddar sig mot tjuvarna, finns inte. Det bästa man kan göra är att bara ta med så mycket pengar man behöver och lämna pass, bankkort och de resterande pengarna i hotellet. Sedan gäller det även att ha stenkoll på väskan, speciellt på ställen där det är tätt med folk, som till exempel La Rambla eller tunnelbanan.

Malin Markkanen

*Till hemsidan: http://www.barcelona-turist-guide.se/default.asp?view=barcelona/bestulen-ficktjuv-barcelona. Där kan man även hitta fler historier och tips angående ficktjuvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: