Oj, vilka vackra, gröna ängar det finns där

april 17, 2011

Att det inte skulle bli som hemma, var ingen direkt överraskning. Det märktes redan under de första dagarna i Barcelona – bra engelskakunskaper och gott kranvatten är visserligen inga självklarheter, men vad gör det när sommaren redan har hittat hit. Men det var inte de största skillnaderna från Sverige: folk var otroligt tillmötesgående. Som en reserverad nordbo blev jag tämligen överraskad när vilt främmande människor börjar prata med en på öppen gata som om man vore deras vän, något som lyser med sin fulla frånvaro hemma i Sverige.

Ja, gräset är som vanligt grönare på andra sidan staketet, det är inget nytt. Eller är det verkligen så? Vid en föreläsning av Carolina Moreno, översättare och universitetslärare i litteraturkunskap, får vi reda på att ungdomsarbetslösheten i Spanien är en av de största i hela Europa. Inte ens att läsa vidare efter gymnasiet skulle ge garanti till ett jobb. Tänk dig att du har studerat ett antal år innan, har höga studieskulder, men får inget arbete att betala tillbaka uttagen med. När du väl får ett jobb, är det lågavlönat och har ingen relevans med det du har studerat till. Och problemen tar inte slut här: de städer, där det finns någorlunda bra jobbchanser (som t.ex. Barcelona), lider av bostadsbrist. Man måste inte ens nämna att frustrationen är stor.
De unga generationerna, framför allt 90-talisterna, kommer enligt Carolina Moreno att ha det mycket svårare än sina föräldrar och morföräldrar. Medan vi svenskar suktar efter Spaniens öppenhet och värme, kommer dess unga antaglingen inte vilja något hellre än att klättra över staketet. Då känns gräset på andra sidan inte lika grönt längre.

Malin Markkanen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: