La Boqueria en viktig del av Barcelona

april 15, 2011

I Barcelona finns det en marknad som uppskattas enormt av både stadens invånare samt turister. Platsen är speciell. Både försäljare och kunder som härjar där är otroligt stolta över La Boqueria.

Människor vart man än vänder sig, dofter som resluterar i en doft explosion och kulturer från jordens alla hörn. Det är en tidig onsdags morgon och solen ligger gömd i skyn. Folkmassan på La Rambla har redan börjat bildas och affärsägarna påbörjar sina dagliga rutiner. På väg till La Boqueria marknaden märks det tydligt att folkmassan blir allt större desto närmare man kommer den. Vissa människor vandrar lugnt och harmoniskt mot markanden medans andra har ett mer hektiskt tempo. Att vara en av de första på plats verkar vara en stor bedrift. Väl vid ankomst förstår man tydligt varför människor skyndar sig dit. Marknaden är helt fantastisk. Det är praktiskt taget omöjligt att inte låta sig beundras av de olika dofterna och det är lika svårt att identifiera de.

Turisterna kommunicerar med säljarna genom kroppsspråk och allt verkar flyta på fint. Folkmassan är enorm och det är inte enkelt att röra sig genom marknaden. Utifrån människornas miner och kroppsrörelser verkar alla njuta av den livliga stämningen. Plötsligt dyker det upp ett stånd i massan som tydligt skiljer sig från de andra. Frukterna verkar vara plockade samma dag och säljaren Xavi Venta verkar ha det där lilla speciella som drar till sig kunder. Varje ny kund bemötts med ett stort leende och en hälsning från hjärtat. Xavi Venta svarar på mina frågor samtidigt som han springer fram och tillbaka. Med ett glatt leende på läpparna berättar han:
– Jag älskar detta jobbet enormt, Det är otroligt roligt att träffa på nya människor varje dag talar han om

Det skildras tydligt på Xavi att han trivs på marknaden och att han tycker om sin arbetsplats. Hans brinnande passion för sitt jobb är beundransvärd, något hans kunder tydligt uppmärksammar. Flertal av de brukar stanna vid hans stånd om de har vägen förbi.
– Det är viktigt att visa respekt och glädje mot sina kunder, det är de som gör jobbet värt att ha berättar han skrattande.
Han talar om att Boqueria har flera hundratals besökare varje dag och nämner flertal gånger hur viktig den är för Barcelona. Xavi Venta poängterar att försäljarna alltid försöker hitta de bästa varorna för sina kunder

Samtidigt som Xavi svarar på frågorna framträder en kort man upp, Pedro Garrido talar om att han är Xavis största kund och har alltid handlat hos honom sen han öppnade sitt stånd. Han berättar med stor entusiasm.
– Jag handlar alltid frukt och kött på Boqueria marknaden. Man kan inte hitta bättre varor någonannan stans säger han bestämt samtidigt som han fyller sin påse med frukt.
Pedro har bara positiva ord om marknaden och Xavis stånd. Han berättar med stor fasa i ögonen att han verkligen inte vet vad han ska köpa frukt när tiden har kommit för Xavi att stänga ner sitt stånd. Men som tur planerar inte Xavi Venta göra detta på längre.

Marknaden utgör en otroligt viktig del i Barcelona. Det är ständigt nya personer som besöker den från olika länder. Men den värderas absolut högst bland invånarna. Speciellt nu när människorna lider hårt av den ekonomiska krisen.
– Jag är otroligt tacksam för La Boqueria, utan den vet jag inte om jag hade haft mat på bordet säger en sorgsen men optimistisk Pedro Garrido.

Kosovar Gashi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: