Inflyttningsfest för ungbjörnarna

april 15, 2011

På Skånes djurpark firar man snart att björnarna får ett nytt hem. Samtidigt bjuder de på festligheter, med Gubben Pettson och påskpyssel.

På söndag den 17 april är det äntligen dags, när Skånes djurpark bjuder på inflyttningsfest. Det är parkens brunbjörnar som ska flytta in i ett modernare hägn som, så gott som möjligt, efterliknar deras naturliga habitat. Men inte alla björnar får uppleva lyxen utav det 3500 m² stora skogsområdet, med klätterstockar, våtmark, fläderbuskar, blåbärsris, boksly och en egen damm. Nej, Mammabjörn Ester, och de tre små björnungarna som föddes 19 januari får bo kvar i det gamla hägnet.

Det betyder att det endast är ungbjörnarna, och deras far Glok som får njuta av det nya hägnet. Det kanske låter orättvist, men det är nog skönt för Mammabjörn att få lite egentid med småttingarna.

Men helt ensam är man nästan aldrig som boende på Skånes djurpark, besökare kommer garanterat flockas runtomkring de nya björnungarna. Även hos de lite äldre ungbjörnarna i det nya hägnet kommer man ha en god sikt, där har man byggt en björnpaviljong med panoramafönster. Därifrån kommer man kunna bevittna deras eskapader i den nya miljön och hur Glok klarar sig utan sina partner sedan många år tillbaka.

Inflyttningsfesten startar klockan 13.00 när Landshövdingen Göran Tunhammar inviger hägnet. Man får då se hur björnarna bekantar sig med all den lyx som väntar dem. Men det är inte allt, 14.30 kommer Gubben Pettson och sjunger om Katten Findus. Något som de yngre familjemedlemmarna förmodligen uppskattar. Vid Terrariet kan barnen göra björnmasker mellan kl 10-16, eller påskpyssla. Hela dagen blir alltså en riktig fest för alla, men glöm inte att besöka alla andra djur i parken.

Det är inte bara björnarna som har fått söta små ungar. Även järven, vildsvinen, skogsfåren, gotlanskaninerna, gutefåren och uroxen stoltserar med en ny generation. Varför inte ta sig en titt på dessa små krabater? Kanske finns ditt absoluta favoritdjur i parken, se då till att inte missa just den!

När dessa festligheter pågår, tycker Amanda Hesselgard att det är ett ypperligt tillfälle att besöka Skånes djurpark. Hon planerar att åka dit på en heldag, tillsammans med maken och ettåriga Saga. Det är dotterns första tur till parken, så hon har en spännande dag framför sig.

Det ska bli kul att se det nya hägnet, och så klart hur Saga reagerar på alla djur. Själv tycker jag att det är lite synd att parken inte har några vargar längre, säger Amanda Hesselgard.

Tidigare har Skånes djurpark fått dålig publicitet i och med hanteringen av parkens vargar som avlivades förra året. Totalt hade parken 12 vargar, som alltså alla sköts, efter att några av dem lyckats rymma. De fick skarp kritik när detta blev känt för allmänheten, många tyckte att det var onödigt att skjuta alla. Hur det än var kvarstår ett faktum, varghägnet är nu rivet för att bereda plats för en säkrare boplats för varg. Parken ämnar alltså göra ytterligare ett försök med att hålla detta nordiska djur.

Det nya björnhägnet är däremot något positivt för parken och gör det tydligt för alla och envar att man först och främst är intresserade av djurens välmående och trivsel. Nu får vi bara hoppas att de tycker om sitt nya hem.

Martina Eriksson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: