Folkets röst

april 15, 2011

För cirka 6 månader sedan bestämde sig en grupp människor för att starta en tidning som skulle ge viktig information till de katalanske befolkningen och de ville genomföra det här projektet. Projektet genomfördes på grund av att man ansåg inte att de spanska tidningarna gav en inblick av katalonien och deras samhälle. Den här lilla gruppen av människor började sakta men säkert forma ett nyhetsmedium som ska gynna oerhört många.
När man ville göra tidningen så ville man först göra den endast på webben och eftersom internet är störst idag så ville man anlita journalister från åldern 20-30 års åldern eftersom de är uppväxta med internet.
Själva tidningen fick heta Ara och eftersom det betyder nu på katalanska så ska de symbolisera att nyheterna kommer så snabbt som möjligt, vad som sker nu ska alla veta om. Man anlitade unga journalister eftersom man valde att fokusera på websidan på grund av att man ville att nyheterna skulle komma på nätet för att det går snabbare. Med stor sannolikhet kommer papperstidningar inte behövas eller snarare inte vara nödvändiga.
Succen var omedelbar. Antalet besökare på websidan ökade gradvis varje månad och som högst cirka ( 700 000 ) på en månad. Papperstidningen sålde bättre än förväntad. Tidningen verkar ha influerad många katalaner och det har snabbt fått en stor betydelse för befolkningen.
Detta poängteras när Jorge Fernandez frågas om vad han tycker är så bra med tidningen Ara. Jorges svar var som följande-
Den här tidningen är betydelsefull eftersom den hjälper oss att få reda på saker och ting. På ett sätt som vi tidigare inte ha kunnat, exempelvis så skriver inte El Pais om något som berör Katalonien.
Nästa fråga som ställdes till herr Fernandez var vad som är bäst med tidningen Ara.
– Det finns många olika sätt att få reda på genom Ara. De har en hemsida, egen nyhtersprogram och såklart papperstidningen, på så sätt har de större möjlighet att få alla nyheter. Andra menar att Ara är en nyhetskälla för alla katalaner som leder till olika diskussioner och debatter. Dessutom är man informerad om vad pågår runt omkring oss. Den här uppfattningen delar också Tiago Moreno.
Ara är ett viktigt verktyg för katalanerna eftersom de tycker att de har fått ett medium som även beskriver och berättar om deras verklighet.

Kushtrim & Hazlami

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: