Sluta stångas med tekniken

april 14, 2011

När Katalanska dagstidningen Ara drog igång sin verksamhet var det många som undrade om de var riktigt kloka. Vad hade en nystartad tidning att sätta upp mot de hundra år gamla giganterna som leder journalismen runt om i världen?

Efter fem minuter på Aras redaktion känns giganterna snarare som stofiler. Inom svensk media går man fortfarande upp i falsett så snart frågan om papperstidningens vara eller icke vara, på Ara är det inte ens en fråga. De gör en papperstidnings tills människor inte längre är intresserade, och under tiden ser man till att hela tiden ligga i framkant på nätet.

Redaktionen består av en jämn blandning unga män och kvinnor, bara det en bedrift om man jämför med gubbsjuka Aftonbladet. Alla finns på Twitter och Facbook, både privat och för tidningens räkning. Nästan alla bloggar. Hemsidan behandlas med samma, om inte större, ömhet som tidningen, istället för att degraderas till en soptipp för mindre intressanta nyheter. Medan äldre, större tidningar fortfarande står och petar i teknikhavet med stortån , har Ara gjort bomben. Och med Spaniens mest besökta nyhetssajt är det tydligt att de tjänat på det.

Det är dags att släppa identitetskrisen nu. Sluta orera med en navelskådares självutnämnda expertis om hur journalistrollens utarmande kommer leda till samhälleligt fördärv. Försöka komma över känslan av självupptagen viktighet. Sluta vara rädda. Sluta hata på bloggarna och twittrarna. Sluta smutskasta skribenten. Sluta spjärna emot.

Att vägra utvecklas kommer inte stoppa utvecklingen, det kommer endast lämna de nuvarande giganterna hjällöst efter.

Linus Svensson
 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: