Kataloniens självständighet på tapeten

april 14, 2011

I söndags fick katalanska folket rösta om Kataloniens självständighet. Nejsägare frågar sig varför , för jasägare är det en självklarhet. Och med hela 20% av befolkningen som röstade för hävdar många att pressen på katalanska regeringen kommer öka markant.

Det var en inofficiell och egentligen auktoritetslös omröstning som hölls i söndags, den tionde april. Men i och med röstningen, som hölls av volontärer, samlade röster från 21% av katalanska folket, och runt 95% av dessa röstade ja förutspår många att pressen på regeringen kommer öka. Det styrande partierna har redan självständighet i någon form i sina partiprogram, men många kritiserar dem för att inte arbeta aktivt med frågan.

Ett oenigt Katalonien
Att 95% av de som röstade, röstade ja beror inte på att detta är den allmänna åsikten, utan snarare för att röstningen främst riktade sig till de som kämpar för självständighet. I själva verket är katalanska folket delat i frågan. Medan många talar om den katalanska identiteten och om hur Katalonien klarat sig bättre utan Spanien över sig, hävdar lika många att den katalanska identiteten är en konstruktion, och att Katalonien är beroende av Spanien och Spanien precis lika beroende av Katalonien. Och gruppen som inte alls är intresserade överväger de båda. Därför är osäkerheten nu stor om vad som kommer hända med regionen.

Linus Svensson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: