Kampen för Kataloniens självständighet ökar hos folket

april 14, 2011

Frågan om Kataloniens självständighet har diskuterats sedan nationalismens uppsving på 1800-talet. Känslan av att vara ett eget folk med separat kultur har gjort att många idag ansluter sig till självständighetsrörelsen. Men hur mycket skulle Katalonien egentligen tjäna på en sådan separation?

Bör Katalonien bli självständigt eller inte? – Detta är frågan som just nu cirkulerar i Barcelona, inte minst på grund av den vägledande folkomröstning som den 10 april visade att omkring 95% är för ett sådant beslut. Det höga resultatet blir dock missvisande då endast 20% av befolkningen röstade. Självständighetsorganisationen har med flaggan La Senyera Estelada i topp, lett demonstrationer och aktioner för att nå fler anhängare. Det borgerliga partiet CiU med Artur Mas i spetsen strävar efter samma sak. Men hur troligt är det att deras dröm blir verklighet?

Katalonien har en historia av förtryck där språk och kultur förbjudits av spanska maktutövare. Idag talar cirka 7 miljoner människor katalanska och många pekar på vikten i att bevara det katalanska arvet. Det finns en utbredd känsla av ett vi – och ett dem, Barcelona mot Madrid. När jag frågar människor på stan om varför självständigheten skulle gynna dem rycker de på axlarna och talar om kulturen. Om skillnaden mellan Spanien och Katalonien. Pau Puig, före detta kulturchef på La Generalitat, menar dock att åsikterna om vem som är katalan går isär.
– Rent definitionsmässigt räknas alla som jobbar och bor och i Katalonien som katalaner. förklarar han.

En annan aspekt som lyfts fram i fråga om fördelarna med en katalansk självständighet är ekonomin. Spanien befinner sig idag i en lågkonjunktur och mycket av den skatt Katalonien betalar går till Madrid- pengar som hade kunnat gå till att bygga upp det egna landet menar en del.
– Här i Barcelona och Katalonien tjänar vi tillsammans mycket pengar men vi betalar hög skatt till Spanien. Det skulle vara bättre om Barcelona fick använda det vi tjänar själva, menar Daniel Pohs, boende och arbetande i staden.

Men skulle verkligen Katalonien klara sig bättre utan resterande Spanien? Detta menar Pau Puig är tveksamt. Landet skulle sakna internationella allierade och är dessutom beroende av den spanska marknaden. Luca Cioni, italienare som studerar i Barcelona är också tveksam.
– Möjligen skulle man tjäna på det kortsiktigt, men det skulle inte hålla i längden.

Den katalanska självständighetsrörelsen verkar ha växt fram mer ur en känsla, än utifrån förnuftet. Om man tjänar på det eller inte verkar för befolkningen vara en sekundär fråga.

Annie Lindgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: