Inspiration bakom nyöppnade dörrar

april 14, 2011

Den nysartade tidningen, Ara, som på katalanska betyder “Nu” tar sällan, för att inte säga nästan aldrig, emot studiebesök. Den soliga tisdagen, tolfte april, fick en svensk gymnasieklass från Carl Adolph Agardh-gymnasiet träda in genom de nyöppnade portarna.

Det nästintill luktar nytt, nya och inspirerade förmågor, nymålade väggar, nya framtidsutsikter för Katalonien.
Ara ges endast ut på katalanska, en tidning endast på katalanska har aldrig tidigare förekommit. Det har funnits tidningsuppslag som varit på katalanska, men intresset har aldrig ansetts större än så. I dessa dagar, med den katalanska folkomröstningen i tanken, så har Ara inte kunnat påbörja sin verksamhet mer lägligt. De använder även de nyare medierna på ett nytt sätt. Användningen av såväl Twitter, Facebook och deras hemsida är flitig. Varje journalist har en individuell blogg där denne kan följas.

Chefredaktören, Carles Capdevilla, tar emot eleverna och berättar om startandet av tidningen i september förra året. Då var de fem anställda och nu är de över nittio personer som arbetar vid tidningen. I november kom den första upplagan ut och idag är det ungefär 20 000 läsare av pappersupplagan på en vardag. Förutom pappersupplagan så kan man, mot en blygsam summa, nå tidningen på deras hemsida, ara.cat. Carles Capedevilla berättar dessutom att det första han gör varje morgon är att uppdatera sin Twitter, svara de som skrivit till honom och klagat på gårdagens nummer av tidningen, samtidigt som han försöker äta frukost med sin familj. Han medger att det är ett stort projekt att starta och att det lätt kan ta överhanden för vardagslivet. När han beskriver situationen skrattar han och säger “ Jag sneglar alltid på min mobil när jag pratar med andra”.

Efter en presentation i deras ljusa och luftiga entré får vi tillfälle att följa med upp till andra vången, där alla eleverna leds in i en studio. Det är inte särskilt stort men det räcker gott och väl. Där finns möjligheten för en reporter att spela in ett videoklipp som sedan kan publiceras på webbplatsen. Utanför håller journalisterna och de grafiska designerna till. De är uppdelade i olika bord där de är indelade efter arbetsområde. Bordet där politikjournalisterna sitter är helt tomt, de är ute och samlar material till morgondagens upplaga av Ara. Hela vången framstår som otroligt homogen, de anställda är unga och pratar sinsemellan om olika uppdrag.
Kanske är det en lugna och samlada stämningen, eller att Carlos Capedvilla är så välkomnande som får mig att känna som att dem fem månader gamla tidningen kommer vara en konkurrent för de andra tidningarna att räkna med. Tidningen, som är opolitiskt bunden, är opretentiös och nyskapande, något som marknaden tycks uppskatta. “Tidnigen kommer inte gå med vinst förrän om tre år” säger Carles Capedvilla. I år kommer Ara, med stor sannolikhet, gå back 300 000 euro, nästan tre miljoner svenska kronor, men framtiden ser trots detta ljus ut. Carles Capedevilla säger att en förlust i början av en nystartad verksamhet nästan alltid leder till en idig förlust.

När jag lämnar lokalerna och kommer ut på gatan igen känns den kvava och varma luften inte lika farlig längre. Jag känner mig otrolig inspirerad. Man kan göra saker mot alla odds. Starta en tidning när tidningar allt mer läggs ner och minskar i upplagan, man kan försöka bli självständiga mot alla odds, man kan lyckas trots allt, till slut. Det som Ara hoppas på är en förändring i sättet att tänka, Katalonien som ett eget land och rätten till att vara sig själva. Låt oss alla inspireras av deras väg mot strömmen och hur väl strömmen låter dem passera.

Petronella Nordström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: