Independència!

april 14, 2011

I söndags röstade Kataloniens invånare för deras självständighet. Valet var inofficiellt och alla katalaner deltog inte, men tanken var att se ungefär vad katalanerna tyckte. Ska Katalonien frigöra sig från övriga Spanien? Valresultatet blev dock inte riktigt så talande som det var tänkt.

Katalonien, en provins vid Spaniens nordöstra kust och ett hem för drygt 7 miljoner människor. Det är vanligt att man tänker på Barcelona och Katalonien som spanskt, men faktum är att de har ett eget språk, katalanska, och många av invånarna identifierar sig som katalaner, inte spanjorer.

Någonting som inte märks på ytan är den självständighetsrörelse som är igång. Kataloniens invånare kämpar varje dag för att få lov att bara kallas ”katalaner”, inte ”spanjorer”. För snart ett år sedan samlades bland annat 1 ½ katalaner för att demonstrera för deras självständighet, och det finns till och med en egen flagga som symbol för deras kamp, La Senyera Estelada.

För en utomstående kan detta först verka mycket konstigt, men när man får reda på bakgrunden klarnar allt. För det första så brukade Katalonien vara självständigt fram till 1714, då Filip V upplöste detta. Men när man frågar runt på stan blir det tydligt vad den egentliga orsaken är.

Här i Barcelona och Katalonien tjänar vi tillsammans mycket pengar och betalar en hög skatt, men pengarna går direkt till Madrid. Det skulle vara bättre om Barcelona fick använda det vi tjänar själva, säger Daniel Pohs, en självständighetsförespråkare från Barcelona.

Detta verkar vara den allmänna uppfattningen bland katalanerna, helt enkelt att ekonomin skulle fungera bättre utan resten av Spanien. Det som många kanske inte tänker på är hur det skulle bli för Spanien om Katalonien bröt sig loss. Enligt Pau Puig, f d kulturchef på La Generalitat, är Katalonien en alldeles för vital del för Spaniens ekonomi för att det skulle fungera. Dessutom är åsikterna så spridda angående självständighetskampen att det är svårt att få en generell åsikt. I regel kan man dock säga att de som är födda i Katalonien vill bli självständiga, och de som flyttat hit från övriga Spanien vill det inte.

Därför blev valet i söndags otroligt missvisande. Siffrorna slutade på 95% Ja, men problemet är att man inte vet exakt hur många som röstade. Någonstans runt 20% av invånarna tros ha röstat, vilket gör att det inte går att avgöra hur det skulle gå i en riktig folkomröstning.

Lina Mattsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: