Det ser mörkt ut för Spanien (2.0)

april 14, 2011

Ungdomsarbetslöshet och storskalig korruption. Det ser minst sagt mörkt ut på horisonten för Spanien. Den svarta marknaden växer sig allt starkare och dyra utbildningar blir meningslösa. Allt medan politikerna bara pratar om budgetunderskott.

Vi möter Carolina Moreno i universitetsbyggnadens lärarrum. Hon berättar om byggnaden och universitetet och om staden hon bor i. Planen är sen att hon ska prata om sitt jobb som lärare i svenska och översättare av svensk och norsk litteratur till katalanska, men det tar inte många minuter innan huvudämnet blir landets rådande politiska och ekonomiska klimat.

Det ser mörkt ut. Det går inte att komma ifrån. Generationen som just nu befinner sig i de sena tonåren verkar komma att bli den första på mycket länge som faktiskt får det sämre än sina föräldrar. Arbetslösheten är uppe på 20%, och bland unga är den rekordhöga 40% – högst i EU. Ändå tycks alla bolla minst två karriärer.
– Den svarta marknaden är ett enormt problem. Men det enda politikerna pratar om är BNP och budgetunderskott.

När frågan om korruption kommer upp skrattar Carolina cyniskt.
– Det står om det i tidningen varje dag. Korruptionen finns överallt, från företagsvärlden till toppolitiken. Enligt henne gäller det att känna rätt person för att få något som helst gjort i Barcelona. Hon rycker på axlarna och säger lite uppgivet att det helt enkelt blir en livsstil.

Carolina berättar att hon ibland har elever som går på den första lektionen och sedan inte dyker upp igen förrän precis innan sluttentan. Det är dyrt att studera på universitetet, vilket Carolina vet allt för väl. Själv jobbade hon svart i fyra år, som sekreterare på en advokatbyrå, medan hon pluggade.

På Plaça Reial sitter tjugofemårige Carl Almaguer. Han är arbetslös. Han jobbar också som servitör och städare. Det blir mycket jobb och lite pengar, men han har det i alla fall bättre än de av hans vänner som förgäves letar legitim anställning, eller de som betalar stora summor till en utbildning som med stor sannolikhet inte kommer leda till ett jobb.
– Jag har inte pengar till att studera. Dessutom tjänar jag mer nu än vad jag hade gjort som universitetsutbildad, med alla skulder som kommer med det.

Men ännu är hoppet inte helt ute. Carl känner på sig att även om det går utför nu så kommer det snart peka uppåt för honom och hans vänner.
– Det ser mörkt ut nu, men Barcelona är en ljus stad.

Linus Svensson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: