Den nya generationens tidning

april 14, 2011

Vi står intryckta i en reception, svettiga efter morgonens promenad i den gassande solen som redan är framme. Vi har precis fått varsitt exemplar av dagens tidning av chefsredaktören som nu används som solfjädrar för att kyla ner oss. Att få besöka en katalansk tidning är någonting som inte händer någonsin för de flesta människor, och särskilt inte en tidning som Ara.

Startad i september förra året, med det första numret i november, och redan en succé. Inte bara har de en papperstidning: Ara finns dessutom på alla de stora sociala medier i världen. Deras egna nyhetshemsida, internet-tv, Facebook, Twitter, de har till och med appar till iPhones och Android-telefoner. I och med detta har de fångat alla ungdomar, som kanske normalt inte läser dagstidningar. Deras affärsidé är otroligt innovativ, och det märks att det är väl genomtänkt.

Som om det inte vore nog med deras grymma tidning är dessutom kontoret snyggt och modernt inrett, det första som slår mig är de stora glasfönsterna vid entrén som lyser upp en liten men ändå rymlig reception. När vi sedan får gå upp för den vita trappan som leder oss till rummet där journalisterna sitter och skriver sina artiklar, är det svårt att missa alla Mac-datorer som står på rad efter rad på enkla vita skrivbord. Inredningen fullkomligt osar av en perfekt kombination av seriositet och lekfullhet.

De vi fick prata med var trevliga, roliga och väldigt tillmötesgående. De var nere på jorden samtidigt som de var mycket professionella. Jag kunde inte hjälpa att gå därifrån och känna mig oerhört imponerad. Jag kände direkt att Här vill jag jobba. Deras passion smittade på något vis av sig och yrket journalist verkar plötsligt mycket mer lockande.

Deras arbete gör skillnad, kanske mer nu än någonsin tidigare med alla nya medier som hjälper deras ord att spridas. Deras egna ord, som de själva suttit och knåpat med, finns nu i allas liv. Och dessutom, att arbeta som journalist i en stad som denna kan väl knappast bli långtråkigt? Barcelona lever, och dess puls slår med sådan kraft att den når enda in i mitt hjärta.

Lina Mattsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: