Den katalanska frågans återkomst

april 14, 2011

BARCELONA. Konflikten har funnits länge, men det är först under de senare åren som frågan om Kataloniens självständighet fått allt större plats – både i folkmun och media.
I söndags visade en inofficiell folkomröstning i Barcelona att ca 90% av den katalanska röstberättigade befolkningen var för en framtida frånskiljning ifrån Spanien. Däremot var det endast 21% av katalanerna som faktiskt röstade, rapporterar La Puis i sin måndagsbilaga den 11 april.

Runtom i staden finnes förespråkare för Katalonien som egen stat. Iklädda självständighetsflaggan delar de med sig av sina åsikter.
Antoni De Lucas, 32 år, anser att katalanerna möter förtryck i dagens Barcelona.
– Vi erhåller inte ens längre språkmajoriteten i vår egna stad, säger han.
Som en egen stat hade Katalonien hamnat på fjärde plats över EU:s länder med starkast ekonomi. Och just ekonomin landar som ett av de främsta argumenten för självständighetskravet. Många av frihetskämparna anser att Spaniens regering årligen förbrukar pengar som egentligen tillhör dem.
– Förra året rörde det sig om belopp på 17 000 miljoner euro, påstår Antoni De Lucas.

Hur den katalanska ekonomin varit utan Spaniens inverkan är något som inte talas lika mycket om. Pau Puig, f.d. kulturchef på la generalitat, anser att det är tack vare Spanien som ekonomin kunnat växa sig så stark.
– Dessutom har hela idén om en självständig stat växt fram på senare tid. Innan handlade det om kampen för ett självstyre, förklarar han.
En officiell omröstning av Katalonien som egen stat hade varit olaglig. Ändå fortsätter protesterna eka inom Spanien. Men Paul tror inte det kommer ge något önskat resultat.
– Som jag ser det finns två alternativ, antingen kommer de 50 kommande åren följas av rättstvister eller så kommer Spanien frånta även det självstyre katalanerna har idag.

Idag består katalonerna av sju miljoner människor. Språket har antagit minoritetsrollen i Barcelona då många unga tar spanskan som modersmål. Detta ger dem bättre möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden, något som redan idag är svårt och har gett upphov till en stor svart arbetsmarknad. Utan en självständig stat är katalanerna rädda för att tyna bort, då de anser att deras identitet långsamt tas ifrån dem.
– Det är en fråga om självständighet, vi vill känna oss fria, få en riktig identitet. Vi vill ha ett land att kalla vårt eget, säger Antoni De Lucas.

* La generalitat heter kataloniens regeringskansli.

Helga Haavisto

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: