Barcelonas baksida

april 14, 2011

När jag som turist promenerar omkring i Barcelona ser jag bara allt det vackra: de mysiga gatorna, husen med de färgglada mosaikplattorna och de blommande träden. Vad jag inte tänker på är att den ekonomiska krisen nådde hit också, och att invånarna som utåt sett är välkomnande och trevliga, egentligen är under stor press. Arbetslösheten bland ungdomar ligger på hela 40%, och den totala arbetslösheten ligger på 20%.

– En hel del av mina vänner här i Barcelona saknar jobb, trots att de söker. Det är en svår situation, säger Ila Mihrotra, inflyttad från Storbritannien men numera studerande i Barcelona.

När man pratar om arbetslöshet är det lätt att dra slutsatsen att det handlar om jobbrist, men i Barcelona är inte det fallet. Det är faktiskt ganska lätt att få ett jobb, men man får inte ha för höga krav. Ofta är jobb som städare, kassör eller servitris tillgängliga, men i och med den ekonomiska krisen är lönerna ofta för låga för att det ska gå att leva på dem. De fysiskt krävande jobben, till exempel inom byggbranschen, fungerar ofta som en inkörsport till arbetslivet. Att det dessutom ofta krävs kontakter för att få ett arbete gör inte saken lättare.

Ytterligare ett problem är att det inte spelar någon roll hur välutbildad du är, det är i princip omöjligt att få ett ”bra” jobb med en gång ändå. Alla måste helt enkelt börja lågt, för att sedan arbeta sig uppåt.

– Självklart är det bra att utbilda sig, säger Daniel Pohs, boende och arbetande i Barcelona. Är du inte utbildad går det inte att arbeta sig speciellt långt upp på karriärstegen, men har du en utbildning går det, även om det tar tid.

Som student i Barcelona är det viktigt att ha ett jobb, särskilt om man är hitflyttad och inte har någon familj att bo hos. För att slippa få en så låg lön att man tvingas ta flera jobb, väljer många istället att arbeta svart. Det blir en ond cirkel, då både arbetsgivare och arbetstagare tjänar på svartarbetet.

– Det är nackdelen med Barcelona, säger Carolina Moreno som bott både i Spanien och Sverige och numera jobbar som översättare. Varje dag är det nya fall av korruption, och faktum är att det faktiskt fungerar. Jag själv arbetade totalt fyra år svart då jag studerade.

Personligen så tror jag att den ekonomiska krisen och de jobbproblem som har följt har satt extra påtryckningar på Barcelonas kamp för att bli självständiga. Det blir lite som den enkla utvägen för ett större problem. Men även om det ser mörkt ut för Barcelonas ungdomar, så är hoppet inte ute.

– Om man bara vill och kämpar tillräckligt mycket så går allt, säger Daniel Pohs och ler.

Lina Mattsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: