Barcelona, en stad i behov av förändring

april 14, 2011

Med en nattsvart framtid för Barcelona lockar staden inte alls till någon längre vistelse än för semester. Att undvika den souvenirfyllda huvudgatan är mitt bästa tips.

På vägen till universitetet duggar tiggarna och försäljarna tätt längs La Rambla. På dagen ska man köpa souvenirer och ta foto med människor som förklätt sig till bebisar, monster och huvudlösa varelser. På natten får man ölburkar nästan kastade på sig och frågan om ”marijuana?” ställs oftare än en gång i minuten.

Carolina Moreno som arbetar som lärare på universitetet berättar att det är omöjligt att plugga utan att ha ett jobb vid sidan av och om man bara jobbar räcker det oftast inte med ett, och de ettriga försäljarna får sin förklaring. Att leva i Barcelona verkar inte lätt, men ändå blir man lika irriterad när det för tjugonde gången på en femtiometerssträcka kommer någon som tjuter i örat med en röstförställare som gör att du låter ungefär som Kalle Anka, min undran: är det någon som köper dessa över huvud taget?

Barcelona som förut låtit som en lockande stad med kombinerat storstads- och strandliv faller tungt efter att besökt Moreno. Som semesterort, javisst, men inte mer. Utsikterna ser just nu mörka ut för Barcelona där det bland ungdomar under 25, enligt en undersökning gjord i februari, finns en arbetslöshet på ungefär 43 %. Det sägs att generationen som är unga nu är den första som kommer ha det sämre än sina föräldrar och ”borta bra men hemma bäst” stämmer tyvärr som vanligt in.

En timmes bussfärd ifrån Barcelona blir det bättre, då känns det som Spanien på riktigt. Solgula stenhus, en pittoresk atmosfär och inte en försäljare i sikte. Vad är det då som gör att Barcelona har nästan två miljoner invånare? Efter fyra dagar har jag fortfarande inte förstått det.

Bea Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: