Att rösta ja

april 14, 2011

I söndags hölls en inofficiell folkomröstning i Barcelona. En folkomröstning där bara 20% av de röstberättigade valde att delta. En omröstning om Kataloniens självständighet.

Det är absolut inte första gången ämnet har länge varit på tapeten, under 1930-talet var Katalonien självständigt och alltså inte en region i Spanien. Nu är det än en gång ett hett ämne och längs Barcelonas gator kan man se självstädighetsflaggan, Senya Estalada, flaggan för alla som vill bryta sig loss från Spanien. Folkomröstningens budskap var ”Nosotres ddecidin, som una nació”. På svenska betyder det ”Vi bestämmer, vi är en nation”.

För att en folkomröstning ska gälla behövs mer än 2o% av de röstberättigades engagemang, i Sverige är det till exempel lite mer än 80% av de röstberättigade som röstar. Därför skulle det behövas ett betydligt större stöd för att det någonsin skulle genomföras en förändring.

Katalanskan, Carolina Morena, översättare och universitetslärare i litteraturkunskap, röstade ja i söndags. Hon berättar att hon tror att Kataloniens självständighet skulle ge många nya möjligheter.
”Vi måste ha rätten att prova”, säger Carolina Morena. Noga är hon att påpeka att det inte handlar om självständighet som en direkt lösning utan som en hjälp på traven. Just nu betalar Katalonien en tiondel av sitt bnp till Spanien, något som deras ekonomi inte mår bättre av under den rådande ekonomiska krisen.
Själva kampen har pågått länge och det är det republikanska vänsterpartiet som leder den. Ingen vill ha en uppdelning som den som blev av Jugoslavien, men just nu är det verkligen inte klart om en förändring någonsin kommer eller kan ske.I vilket fall så tjänar inte Spanien på att låta Katalonien bli självständigit.

Flaggan som sälvständighetskämparna
stolt bär är ett tecken på folkets misströstan. Att vara katalan är för många inte sammankopplat till att vara spansk. Carolina Morena pratar om språkets skillnader, som kan jämföras med skillnaden mellan danska och svenska. Hon berättar om ”den katalanska identiteten” och att det kan skapa en hel del förvirring när man inte är ett eget land. Hon påpekar också att det är svårt nog för ungdomarna i Katalonien. Som universitetslärare möter hon redan den desperation som ungdomarna upplever. De flesta jobbar svart och har inte ens tid att medverka på föreläsningarna. Carolina Morena tror att möjligheterna för eleverna skulle bli bättre om ekonomin i regionen förbättrades, vilket den antagligen skulle göra om Katalonien blev självständigt.
Direkta motaktioner äger inte rum, men en större röstanslutning krävs för förändring. Kampen fortsätter.

Petronella Nordström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: