Älskade tunnelbana

april 14, 2011

Under en intervju med den spanska läraren, Carolina Moreno, som bott i Sverige under en period, fick vi svaret att det som är bäst med Sverige är att allting fungerar. Beroende på våra höga skatter är det är väl det vanligaste, och kanske mest korrekta, ryktet vi har.

Men allt fungerar inte bäst i Sverige. Efter fyra dagars tunnelbaneåkande i London forstod jag inte hur jag skulle kunna återvända till ständigt banarbete, 45-minutersförseningar, ersättningsbussarskrångel och icke-fungerande snöröjningsarbete. Och trots Barcelonas vackra gränder, soliga torg och storslagna byggnader kan jag inte låta bli att bli mest imponerad av deras tunnelbanesystem. Man behöver inte kunna ett ord spanska för att snabbt få kläm på det välutvecklade systemet. Det finns tydliga skyltar, sekundnedräkning till nästa tåg och en röst i högtalarna som faktisk vet både var man är och hur man uttalar destinationerna. Snabbt som attan går det och det finns inget behov av konduktörer.

Barcelona erbjuder inte den höga mysfaktorn jag hade förväntat mig, människorna är inte speciellt öppna och maten lämnar en del övrigt att önska. Men att stå tätt inpå varandra på tunnelbanan ger i alla fall en känsla av storstad.

Så Sverige, höga skatter till trots, kollektivtrafiken har vi inte lyckats med. Och om vi inte har planer på att sattsa våra miljarder på vackra gränder, soliga torg och storslagna byggnader, så gör något för att bibehålla vårt nuvarande rykte.

Kajsa Nordström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: