april 14, 2011

Under ett och ett halvt år har Carles Capdevilla arbetat hårt för att kunna bygga upp sitt efterlängtade tidningsförlag, och nu bara fem månader efter start har den nystartade tidningen Ara skapat stor succé i Barcelona. Och detta dels på grund av att den är skriven på katalanska.

Kontoret som gömmer sig bakom entrédörrarna på gatan mitt i centrala Barcelona är väldigt fräscht och modernt inrett i nyanserna vitt och blått. Ett nittiotal duktiga journalister sitter placerade på rad bakom vars en Mac-dator, djupt koncentrerade i sitt arbete.  De unga journalisterna som inte syns till på kontoret befinner sig istället ute för att jaga nyheter. Det ska nämligen finnas nyheter att publicera i tidningen, på webbsidan och så småningom även till nyhetssändningar att sända på lokala TV-kanaler.

Carles Capdeville berättar att folk menade på att de var galna som startade en ny tidning, med tanke på att pappersformatet är på god väg att bli ersatt av Internet. Detta märks tydligt om man jämför statistik på hur många som läser Ara i tidningsformat och hur många som besöker deras hemsida för att istället läsa tidningen där.  Men Carles är inte oroad, han menar på att tidningen riktar sig främst mot de yngre generationerna, och att ungdomarna är lättare att nå ut till via Internet. Via de populära sidorna Twitter och Facebook kan man följa tidningen, vilket i sin tur gör att man kommer närmre den yngre generationen. Så att övergå till att endast publicera nyheter på webben skulle inte göra honom så mycket.

För att komma åt hela tidningens innehåll på hemsidan krävs det att man skaffar ett premium-konto som man betalar för per månad. Men vill man inte detta får alla som besöker hemsidan tillgång till tre valfria artiklar dagligen att läsa helt utan kostnad.

– Dagligen läser ungefär 20 000 personer tidningen Ara i pappersformat, jämfört med de 700 000 läsare som besöker tidningen via Internet.

Att tidningen redan efter fem månader är så pass känd och att antalet läsare ständigt ökar är ett tecken på att den är uppskattad, och det råder inget tvivel om att den i framtiden kommer konkurrera med de större tidningarna.

Sabina Johansson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: