Som lugnet i stormen,

april 14, 2011

För somliga är det fredagen efter en hektisk arbetsvecka. För andra är det de tysta minuterna från det att man själv kommer in genom ytterdörren, tills resterande familjemedlemmar sakta men säkert trillar in. Men för Barcelonaborna är jag nästan säker; för dem är det la Barceloneta.
Trånga tunnelbanor, gator fyllda av lika många tiggare som gatuförsäljare och en stad, så fylld av liv att det är svårt att skilja sig själv ur mängden. Tjugo minuters promenad från la Rambla, alternativt en fem minuters-tur med tunnelbanan – så lång tid tar det att lämna det hektiska storstadslivet för en stillsam atmosfär där du får både lov och möjlighet att äntligen andas ut.

Tacka vet jag snubbarna som år 1992 bestämde att Barcelona skulle stå värd för de olympiska spelen. Det var då den fyra kilometer långa sandstranden anlades, den fick ersätta de gamla industrier som tidigare legat på samma ställe. Än idag pågår om- och tillbyggnaderna av staden. De blomstrar upp som blommorna på en våräng; de nya museerna, parkerna, hotellen, köpcentrarna. De olympiska spelen har varit över ungefär så länge jag levt, dvs. 18 år. Ändå fortsätter staden med sitt kontinuerliga blomstrande.

Vissa ser Barcelona som en förebild, andra menar att ombyggnaderna endast sker i kommersiella syften och helt saknar hänsyn till stadens befolkning. Visst var det lätt att flytta de prostituerade och hemlösa till något mindre trafikerade gator under tiden av OS 92, men vad händer om staden breder ut sig ännu mer? Hus i de mindre välställda stadsdelarna rivs för att ge plats åt ett och annat lyxhotell. Vart tar de vräkta människorna vägen? Dessutom har katalanernas självständighetskamp, främst driven av CIU, uppmärksammat regeringens slöseri på katalanernas pengar. Är det isåfall dessa som går åt till alla dessa byggen?

Nej du, Barceloneta – jag ser en storm i sikte.

Helga Haavisto

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: