Staden som aldrig slutat dansa

april 12, 2011

Direkt när man kommer ut från flygplatsen i Barcelona slår den emot en- atmosfären. Den lite kvalmiga luften som är laddad av liv. Folkvimlet som sprudlar mitt i grönskan och de vackra bergen. Här finns människor med olika ursprung och stilar. I luften spirar sommaren så starkt att jag bara måste ge ifrån mig ett litet glädjeskrik. Vi är här nu, två vilsna skolklasser som trots de förvirrade ansiktsuttrycken smälter in ganska bra. Med förväntan i kroppen vandrar vi omkring med ooanden och åååanden som avlöser varandra. Och ett och annat spanskt ord för dem som vågar.

Men det finns en annan sida också. Carolina Moreno, lärare på universitet i Barcelona, berättade för oss om arbetslösheten som breder ut sig. Hon skrattade som för att markera hopplösheten i situationen – eller kanske hoppet? Det ser mörkt ut sa hon, men de unga är villiga att strida för rätten till en framtid med arbete och så småningom en pension. På frågan om vad Carolina tycker bäst om med Sverige svarar hon att det hon beundrar är hur bra samhället fungerar. Kanske skulle inte de på endast nudlar överlevande ynglingarna i Sverige hålla med? Men kanske bör vi vara glada att vi lever i ett land där i alla fall vissa saker fungerar? Och där utbildningen är gratis, inte att förglömma.

Det blir kväll och trots att det är måndag är gatorna överfulla med människor. Efter att minst tio gånger intygat att nej, jag vill inte gå på fest ikväll, slår jag mig ned och blickar ut över staden. Av arbetslösheten märker man inte mycket. Vad jag ser är en stad som lever. Som trots de något rossliga andetagen dansar vackrare än någon annan stad. Och atmosfären går inte att fånga på kort hur mycket man än försöker.

Annie Lindgren

Annonser

3 svar to “Staden som aldrig slutat dansa”

  1. Trinidad said

    Una descripción bonita de Barcelona.
    Saludos desde Suecia.

  2. Ingalill said

    Så bra du har skrivit! Du är bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: