Nytt på katalanska

april 12, 2011

BARCELONA. På diputació 18, en gata i centrala Barcelona, är det endast skylten som avslöjar existensen av Aras tidningsredaktion. Men tar man sig förbi receptionen och de tre trapporna möts man av ett hav macdatorer som ackompanjeras av hårt arbetande journalister.
I juni var de bara fem. På under ett år har den tappra lilla skara som startade den katalanska tidningen Ara i Barcelona växt till ett nittiotal unga journalister. Sedan den första tidningen släpptes i november har tidningens läsare gått upp i nästan en miljon. Detta gör Ara till den mest lästa katalanska tidningen.

Flest läsare på internet
Chefsredaktören Carles Capdevila är en av de två som under ett och ett halvt år arbetat för att bygga upp tidningsförlaget.
– När vi under uppstarten hälsade på olika tidningar var de ofta skeptiska mot vår idé om en ny tidning. Det är allmänt känt att papperstidningen håller på att dö ut, säger han.
Detta hade de i åtanke, och det ligger till grund varför de satsat på allt från webb-tv till den ursprungliga papperstidningen, som idag erhåller ca 6000 prenumeranter.

Lockar nya läsare
Då Ara är en modern tidning, valde Carles Capdevila att anställa unga journalister som kunde anpassa sig till dagens samhälle med allt från twitter till Facebook. Medelåldern hos journalisterna på förlaget ligger på 31 år, och att tidningen anpassats till den nya generationen har lockat en hel del nya läsare.
– Många unga har inte varit nöjda med det de största tidningarna som El Pais. Sedan fungerar det till vår fördel att vi är en av de få tidningar som skriver på katalanska, säger nyhetschefen Guillem Carbonell.

Viktigt med hållbarhet
Tidningen finansieras precis som vilken annan tidning, och på internet krävs ett premiumkonto med månadsavgift för att komma åt tidningens alla artiklar. Främst kommer intäkterna från annonsörer som vill nå ut till tidningens unga läsare.
Under första året har Ara gått med tre miljoner i förlust, men inom de två kommande åren hoppas de vända till vinst.
Capedevila lyfter upp vikten av hållbarhet vilket han anser sig ha i form av den webbaserade tidningen.
– Medan papperstidningen läses av ca 20 000 dagligen visar uppmätningar från mars att tidningen når ut till nästan 700 000 läsare på internet.

Tar inget parti
Carles Capdevila tycker inte Ara lutar åt något politiskt parti, utan lyckas hålla sig neutral. Tidningen är en av de få som finns till för katalanerna, och genom sin framförhållning hoppas han att den kommer få finnas kvar, även om papperstidningseran går mot sitt slut.
Det mest spännande, säger han, har varit att få bygga upp något från grunden, till att idag ha 90 anställda journalister som tillsammans producerar en ny tidning varje dag.
– Men min familj är inte så glad, jag spenderar nästan mer tid vid min iPhone än med dem, säger han skrattandes.

Helga Haavisto
(fungerade inte med indrag denna gången heller)

Annonser

2 svar to “Nytt på katalanska”

  1. Mycket bra! Tack.
    Mia

  2. Lyckades snickra ihop en engelsk version också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: