Kataloniens frihetskamp

april 12, 2011

I förrgår röstade 20 procent av katalanerna i Spanien ja till Kataloniens självständighet. Många menar att det inte handlar om vad katalonierna skulle tjäna på att vara självständiga utan på vad de förlorar på att inte vara det. För en del är det en identitetsfråga, för andra en fråga om ekonomi.

Under Francos tid var det tufft för katalanerna i Spanien. De var ett förtryckt folk och mellan 1930 och 1970 förbjöds deras språk, katalanskan, helt. Så för många är dagens frihetskamp en uppgörelse med denna tid. Idag är Kataloniens frihetskamp ständigt aktuell. Debatter och demonstrationer avlöser varandra. De starka åsikterna har växt till en rörelsen. Rörelsen har bland annat en egen flaga, La senyra estrada, som hämtat inspiration från Kuba och som ofta syns på demonstraionerna. Även om Barcelona skulle bli Kataloniens huvudstad är åsikterna om självständigheten starkast på landet.

Det är främst vänstersidan som leder debatten, men det finns även borgliga partier, CIU är ett av dem, som driver frågan. Uppmärksamheten i medierna varierar. En del tidningar lämnar inte många rader åt ämnet, medan andra, däribland den nyuppstartade, katalanska, tidningen Ara, har frågan som huvudämne. Enligt tidningen själv vilar inte det katalanska fokuset på något speciellt parti. Men sedan tidningen startades i november har responsen främst varit positiv. I dagsläget räknar dem med 20 000 dagliga läsare, 6000 tidningsprenumeranter och 700 000 internetsajt måndaden. Tidningen har en modernt upplägg men har ändå läsare från 15-75års ålder.

Även om söndagens röstning inte spelar någon avgörande roll tror många, däribland Ara, att den kan sätta press på regeringen.

Kajsa Nordström

Annonser

Ett svar to “Kataloniens frihetskamp”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: