Folket kräver självständighet.

april 12, 2011

Det katalanska folket har alltid strävat efter att Katalonien skall splitras från Spanien och bli självständigt. Den känslan har aldrig varit större än nu, för drygt en vecka sedan har 20 procent som motsvarar ungefär 250 000 människor röstat Ja till självständigheten.

Spanien är ett av länderna som har påverkats mest av den ekonomiska krisen, i landet råder det
mycket korruption och det förekommer mycket svart arbete dessutom har Spanien den högsta arbetslösheten bland ungdomar i Europa. Det är under dessa tider som katalanerna kräver självständighet eftersom de känner sig ila behandlade och det är allt för mycket orättvisor. Det behövs kontakter för att få jobb dvs. att högskoleexamen är bara formalitet som egentligen inte behövs.

Carolina Moreno, Lärare vid universitetet i Barcelona, svarar vid frågan om vad egentligen Katalonien skulle känna på att bli självständig på följande sätt – det är klart att det inte löser alla våra problem men katalanerna och spanjorerna är för olika och sedan säger hon även att man inte har något att förlora .

Hon forsätter med att säga att den spanska regeringen inte bryr sig om katalanernas välmående. Hon säger att det kan inte fortsätta varar på det här viset något måste ske så mycket kan man konstatera.

Katalanernas kamp om självständighet har pågått i flera decennier utan att ge resultat men många är hoppfulla om att något skall ske inom en snar framtid tiden eftersom folket har fått nog. Och om de senaste månaderna händelser har lärt oss något så är det att man inte skall underskatta ett förtryckt folkslag.

Kushtrim Hajra

Annonser

2 svar to “Folket kräver självständighet.”

  1. I sista meningen skall ord bra inte finnas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: