En ny framtid för Katalonien

april 12, 2011

Tidningen Ara, som på katalanska betyder ”Nu”, har efter fem månader etablerat sig i Barcelona. Unga är den största läsarskaran, mycket tack vare att tidningen hänger med på internet. I nya, luftiga lokaler som går i blått och vitt, precis som tidningens logga, befinner sig hela redaktionen där de varje dag skapar en ny tidning.

I centrala Barcelona ligger den nystartade tidningen Aras kontor. Tidningen som sedan den startades i november förra året har blivit mycket populär i Katalonien, då den är skriven på katalanska. Den är politiskt obunden samt skriver mycket om Katalonien och eventuell självständighet från Spanien. Samtidigt som Ara rapporterar från folkomröstningar om självständighet skriver tidningen El Paìs om något helt annat.

Med kända journalister lockar tidningen unga läsare, berättar chefredaktören Carles Capdevila. Genom att finnas på både Twitter och Facebook kommer man närmare den yngre generationen, och stärker sin fortsatta framgång. Ara som finns både som tidning och på internet har samma problem som alla andra tidningar – internet tar över. Det är redan fler läsare på webben än som läser tidningen, och Capdevila anar att det i framtiden kanske bara kommer finnas en papperstidning på helgen.

I ett litet rum, inte mycket större än ett sovrum, finns en studio för nyhetsinspelningar och debatter. Med teknik som inte behöver styras av mer än en person spelas nyhetssändningar in som sedan sänds på hemsidan. Capdevila berättar att det kanske även kommer sändas på lokala TV-kanaler snart, och tidningens succé fortsätter. Ibland händer det att samma nyhet ska rapporteras om både i tidningen, i en artikel på hemsidan och spelas in i studion, och då kan det bli mycket arbete för en redaktion.

På kontoret arbetar endast 90 personer, med Carles Capdevila i spetsen. Långa rader av bord fyllda med en mängd nya datorer fyller den stora kontorslokalen, men det sitter inte journalister vid ens hälften av datorerna. De är ute och jagar nyheter att fylla tidningen med. Vid klockan tio på kvällen ska allt vara klart för att fixas och tryckas. Fotbollsnyheterna har dock dispens, då det inte kommer resultat förrän senare på kvällen.
–    En gång så bad jag journalisterna skriva en text som skulle användas om Barcelona vann, och en text som skulle användas om de förlorade, för att vara på den säkra sidan, säger Capdevila.

Än så länge är det ingen som vet om Katalonien kommer bli självständigt, men om det händer, då skulle Ara vara först med rapporterna.

Bea Andersson

Ett svar to “En ny framtid för Katalonien”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: