Det katalanska ordet har makten

april 12, 2011

Mycket pågår i Barcelona just nu, självständigheten är på tal, fotboll hit och dit och så den nystartade katalanska tidningen Ara. I en tid av ekonomisk kris och tvekan om ifall pappers tidningen ska överleva startar de något nytt, något ”fräscht”.

Solen har än inte värmt upp gatorna när vi anländer till den nu uppstartade tidningen Ara. I receptionen möts vi av, vad som verkar vara en nervös ung man som är anställd på tidningen innan vi får möta mannen som vi kommit dit för. En av Aras grundare och Chefredaktör, Carles Capdevila.

För bara ett par månader
sedan var den här lokalen helt tom, berättar han för oss, det fanns ingenting här. Men det var alltså i November 2010 som allting drog igång, Ara startades. Ara är en lokal tidning i området Katalonien, i vilket område Barcelona är huvudstad. Tidningen är skriven på katalanska och handlar mycket om den önskade självständighet Katalonien vill uppnå. Ändå vänder sig de på tidningen inte till något särskilt parti, även om loggan är en klarblå färg.

Det är aningens kvavt
inne på redaktionen där journalisterna sitter uppdelade vid olika bord. Men vi visas likväl runt och hamnar inne i ett litet rum som ser ut som en tv-studio. Carles berättar att tidningen är som störst på webben, det är alltså där de har flest läsare, de flesta är också unga. De vill ha något fräscht och nytänkande, något som de inte sett förut säger han. När vi frågar om antalet läsare på webben jämför med papperstidningen ler han mot oss och svarar:
– Vi har på ett ungefär 50000-60000 läsare om dagen på webben, och de flesta av dem är unga. Vad det gäller papperstidningar trycker vi upp ungefär 20000 exemplar.

Vi börjar dessutom undra vad rummet vi är inne i används till, det liknar en mindre tv-studio där man sänder nyheter.
– Här inne spelar vi även in lite webb-tv som läsarna även kan ta del av, det blir bland annat debatter och liknande.
Han berättar även att det bara behövs en person för att kontrollera ljud och kamera, och han sitter inte ens i rummet.
– Allting är radio styrt, han sitter där bakom glaset och styr kameran.

Att framtiden inom journalismen inte är så ljus säger han också, det behövs ju färre och färre journalister och saker styrs mer och mer av maskiner. Men journalistiken lär inte dö ut, det lär bara minska i omfattning av jobb. Carlas är inte orolig över att det kommer gå dåligt för tidningen, tvärtom, han verkar väldigt säker på att de har en ljus framtid att vänta sig. Vilket får en att ställa sig frågan; ska man kanske ta en djupgående kurs i katalanska, ansöka till tidningen och flytta till Barcelona i framtiden? Det kanske skulle vara en idé trotts allt!

Josefin Ohlsson

Ett svar to “Det katalanska ordet har makten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: