Arbetslöshetens bakgata

april 12, 2011

Den ekonomiska krisen som rått i världen slår till överallt, inte minst i Barcelona. Arbetslösheten bland unga är stor men samtidigt växer den svarta arbetsmarknaden fort. Carolina Moreno har själv egna erfarenheter av detta och framtiden för den vita arbetsmarknaden ser inte ljus ut.

Barcelonas universitet är en sevärdhet i sig själv och ett historiskt riktmärke för staden. Den äldsta delen av universitetet byggdes runt 1500-talet, och det är i dessa byggnader de idag undervisar i bland annat språk och litteraturvetenskap. Trotts att universitetet är en sådan fin byggnad och har innergårdar med stora apelsinträd som fröjdas och gror, går det inte bra för universitetet. Studenterna blir färre och de som väl går där måste utöver skolan skaffa ett jobb. För att kunna överleva i den ekonomiska krisen som råder i landet.

– Jag har studenter som kommer på första lektionen av terminen och sedan ser jag dem inte förens precis i slutet igen, säger Carolina Moreno, lärare i språk, litteratur vetenskap och matte på universitetet, de har inte råd att bara gå i skolan, de måste jobba också. Detsamma gäller för henne själv också, universitetet kräver att de som jobbar mindre än 100% måste skaffa ett jobb utanför lärarjobbet. Ett lärarjobb ger ut ungefär 400euro i månaden, efter skatt, vilket motsvarar ungefär lika mycket man får i Sverige om man studerar på universitetet och väljer att ta ut CSN stödet. Detta är alltså inte speciellt mycket pengar att livnära sig på när priserna ständigt stiger.

I Barcelona är ungefär 40% av alla unga arbetslösa, men samtidigt finns det en mycket stor svart arbetsmarknad, alltså att unga ges jobb utan avtal och kontrakt. De jobbar endast för att få pengar, men har egentligen ingen säkerhet att luta sig tillbaka på om det skulle hända något på arbetsplatsen under arbetstid. Många unga väljer också att både vara inskriven som arbetslös, för att få lite pengar av staten, och att även jobba svart för att få in pengar till hyra och liknande.
– Jag jobbade själv i fyra år svart som assistent på en advokat byrå, säger Carolina Moreno, så framtiden för de unga i Spanien och Barcelona ser för tillfället inte speciellt ljus ut.
Färre unga i Barcelona väljer därför att utbilda sig och betala avgiften som ligger på minst 500euro per år, och väljer istället för att ge sig in på den svarta arbetsmarknaden för att staka sig någon slags framtid alls.

Josefin Ohlsson

Annonser

Ett svar to “Arbetslöshetens bakgata”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: