Spaniens historia får liv

april 5, 2011

I denna spännande roman, får vi veta mer om livet på medeltiden. Vi följer en mans livsöde i Barcelona. I staden där förrymda trälar blir fria efter ett års vistelse.
 
Bernat är en bonde och livegen i det medeltida Katalonien. Efter en omvälvande händelse, som skapar kaos i deras liv, hamnar han och sonen Arnau i Barcelona. Där skapar de sig en ny tillvaro, men orättvisorna förföljer dem. Som läsare får man ta del av dåtidens syn på judarna, som bor i ett eget kvarter på nåd av Kungen. Man får också följa med på en spännande resa, när kyrkan Santa Maria del mar, byggs upp till perfektion. Detta är sannerligen en bok för den historieintresserade, som vill veta mer om livet i medeltidens Katalonien. Historiska händelser får liv när man ser dem genom huvudkaraktären Arnaus ögon.

Författaren till denna bok, Ildefonso Falcones är ingen historiker utan en advokat till yrket. Trots detta har han lyckats skriva denna fantastiska roman. Det finns inte heller någon anledning att misstro de fakta som presenteras i boken, i efterordet får läsare en djupgående förklaring till alla historiska aspekter. Katedralen vid havet är hans debutroman och har blivit en stor succé världen runt. 2009 kom han ut med ännu en roman, La mano de Fátima, som sålde 50 000 exemplar i Spanien bara den första dagen.

Den primära huvudkaraktären i Katedralen vid havet, Arnua är en god kristen som viger sitt liv till byggandet av Santa Maria del mar. När pesten slår till, och leder till döden för en del av hans nära och kära, lägger han skulden på sig själv och den synd som han tror att han ådragit sig. Därför tillåter han sig inte att älska igen, han tillåter sig inte att vara lycklig. Efter att han riskerat sitt liv, när han räddar andras, lyfts han upp ur samhällets lägre klasser, till nya höjder. Men allt är inte frid och fröjd.

Karaktären Joan är också viktig, han är Arnaus fosterbror och bästa vän. Men han försvinner efter ett tag, och efter det får vi aldrig mer se den sorglösa lilla pojken han först var. Efter otaliga år, kommer en sammanbiten och allvarlig munk tillbaka, som trots att han menar väll, river upp broderns liv. Man blir att undra, vad kan ha hänt i Joans liv, som format honom på detta sätt? Genom munken får vi se en annan del av det medeltida livet, inkvisitionen. Det är spännande att få vara delaktig i denna process som gick från by till by och avslöjade syndarna.

Barcelona beskrivs inte som någon idyllisk plats, där frid råder, utan som en stor och hektisk stad med många invånare. Vilken samhällsklass man har är viktigt, och så även ens förmögenhet. Men boken illustrerar fint det faktum att det egentligen inte är förens man är på toppen som man faller. Och då är det långt till marken. Scenerierna beskrivs inte så utförligt, med undantag för katedralen. Bilden av den utmålas så bra att det känns som om man sett den i det verkliga livet.

Det är däremot svårt att finna ett konkret budskap i Katedralen vid Havet. Kanske har bara syftet med denna bok varit, att upplysa om det vedermödor som folket fick utstå under denna tid av Spaniens historia. Men det är kanske också det ett viktigt budskap, man säger trots allt att man inte kan förstå livet och framtiden till fullo, om man inte känner till det förflutna. För Spanien är denna roman ett underbart sätt att komma i kontakt med det som varit. Medeltiden var en spännande tid, och det märker vi verkligen här.

Martina Eriksson Sp3a

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: