Mystik i skuggornas Barcelona

april 5, 2011

Med debutromanen Vindens Skugga gjorde Carlor Riuz Zafon på kort tid sitt namn känt som författaren till den vindlande historien om Daniel Semperes letande efter information om författaren Julián Carax. Överallt i Barcelona söker han efter någon eller något som kan hjälpa honom att få reda på mer om författaren, men även de som skulle kunna ha information om honom är ovilliga att dela med sig av denna.

På Daniel Semperes tionde födelsedag väcks han av sin pappa mitt i natten, och i sömndrucken förvirring följer han med honom ut på Barcelonas gator. De är på väg till vad Daniel efter ett tag får veta är De Bortglömde Böckernas Kammare, en mystisk labyrint av gångar och bokhyllor, som inhyser böcker som utan denna räddning hade försvunnit och glömts bort.

Daniel får lov att välja en bok som han i resten av sitt liv ska vårda ömt och aldrig får tappa bort. Han går länge runt och förundras i den väldiga kammaren och är villrådig kring hur han ska kunna välja ut en av alla dessa tusentals böcker, tills blicken faller på en bok som tycks kalla på honom, Vindens Skugga av Julián Carax.

Berättelsen fascinerar Daniel och han bestämmer sig för att läsa allt av denne Carax. Uppgiften blir dock svårare än han trott, för det fåtal som verkar känna till något om författaren är allt annat än villiga att hjälpa honom.

När karaktärer från Vindens Skugga tycks stryka omkring i Barcelona tätnar mystiken kring Carax ännu mer, och vad som först var en pojkes oskyldiga önskan trappas upp till en katt och råtta-lek med mörkare bakgrund än Daniel någonsin anat.

Samtidigt som den fartfyllda kampen mellan det goda och det onda låter läsaren i upplösningstillstånd stressat vända blad efter blad, lär hon känna ett antal karaktärer som både förundrar och förfärar. Daniels inre strider med ett borttonande minne av sin döda mamma, och motgångar i både kärlek och vänskap för handlingen framåt och engagerar läsaren på ett personligt plan. På detta sätt nyanseras boken och förtjänar upprättelse från vad den tveksamme skulle klassa som ”ännu en äventyrsroman”.

Det är däremot inte bara tunga och dunkla människoöden som påträffas i Vindens Skugga. Mångtaliga kärleksproblem och vulgära inslag, ofta signerade den excentriske Fermin Romeo de Torres, kittlar läsarens lätt oanständiga nerver vid väl avvägda tillfällen då dunkla historier sammanflätas och förvirrar.

För en mystiker är Carlos Ruiz Zafóns målande beskrivningar av Barcelona bättre reklam för än det mest bildrika resereportage, men den historieintresserade blir inte helt tillfredsställd. Längsmed de trånga gränder som författaren leder sina karaktärer in i syns förvisso tidens ärr, men att i denna inbördeskrigets tidshistoria låta det pågå i bakgrunden utan att det sammankopplas med den fiktiva berättelsen gör just denna del aningen tunn.

Trots denna knappa kritik är boken absolut att rekommendera till den som för några timmar vill låta sig svepas iväg och uppslukas av denna roman som, allt äventyr till trots, är en bok om kärlek.

Emma Regnell

Annonser

Ett svar to “Mystik i skuggornas Barcelona”

  1. Spännande läsning!

    (Att redigera: du har glömt ett t i rubriken + gör ny rad + indrag inuti avsnitten, eller blandrad + fetade inledningar)

    Sätt ut din byline, dvs. förnamn + efternamn

    Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: