La muñeca rusa – den ryska dockan

april 5, 2011

Böcker har en magisk känsla och kraft runtomkring sig, och det är precis vad boken “Vindens skugga“, skriven av Carlos Ruiz Zafón, handlar menar. Eller magin en bok får över en liten pojke. En pojke som på grund av sin nyfikenhet dras in i ett stort myller av gåtfullhet, mystik, romantik och spänning mitt i centrala Barcelona.

Daniel är 10 år gammal första gången då han besöker “de bortglömda böckernas gravkammare” med sin pappa en tidig sommarmorgon någonstans inne i Barcelona. Detta ställe är hem till flera gamla och okända böcker funnits längre än någon kan minnas. Som traditionen bjuder får varje förstagångsbesökare adoptera en bok, som de för resten av sitt liv måste ta hand om. När Daniel går bland hyllorna ser han boken  han ska ha, “Vindens Skugga” heter boken och är skriven av Julián Carax. Daniel börjar läsa boken direkt när de anländer hem igen och blir förtrollad, han läser ut hela boken över en natt. Han blir betagen av denne okände författare, som inte ens hans far, ägaren av ett bokantikvariat, vet vem det är. Och det är i sökandet av information om Julián Carax, som Daniel möter både nya vänner och fiender. Han finner sig till slut indragen i något större och farligare än han någonsin skulle kunna ha föreställt sig och snart verkar det som om självaste djävulen är på jakt efter honom. Allt på grund av boken, “Vindens skugga“. Alltså historien om en roman, i en roman.

Romanen “Vindens skugga” (original titel “La Sombra del Viento”) av Carlos Ruiz Zafón och översatt av Yvonne Blank, är en fängslande historia om en liten pojke som blir besatt av en bok och dess författare och som vi sedan under hans uppväxt får följa genom både framgång och motgång. Författaren har på ett väldigt romantiskt och målande sätt beskrivit böcker, som i början av boken när Daniels pappa för första gången har tagit med Daniel till “De bortglömda böckernas gravkammare”. Daniels pappa säger till Daniel i boken:
“- Det här stället är ett mysterium, Daniel, en helgedom. Varje bok, varje volym    du ser här är besjälad. Besjälad av den som en gång skrev boken, av alla dem som har läst den, levt sig in i den och drömt om den. För varje gång en ny läsare låter sin blick glida över dess sidor, växer sig bokens själ allt starkare…”

Det är en riktig äventyrsroman med mycket kärlek, våld, förtryck och besatthet, en roman skrivet med mycket vackert och målande språk som fängslar läsaren redan vid första meningen. Karaktärerna kommer till liv med hjälp av bokens mångfaldiga språk. Hela boken är som en rysk docka, som du kan öppna och få ut flera dockor ur, alltså boken är en historia med flera små historier i, som till slut mynnar ut och blir en enda står och lång historia som utspelar sig från år 1945 och framåt. I mitten av all misär som råder runt om i världen vid denna tid. Romanen är trots detta vid sina tillfällen ganska upplyftande och stärkande för läsaren.

Josefin Ohlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: