Följ med på ett äventyr genom Barcelonas snirkliga gränder

april 5, 2011

Om du som jag aldrig varit i Barcelona, grattis. Vindens skugga bjuder dig på en fribiljett till 60-talets Barcelona samt en historia kantad utav spänning, intriger och romantik.
Författaren heter Carlos Ruiz Zafón, boken utkom år 2001 är bland hans första. Att han har ett förflutet som manusförfattare i Hollywood framgår tydligt då han med hjälp av noggranna detaljer hjälper läsaren att måla upp bilder längs med sidorna. År 2008 släppte han även sin andra bok Ängelns lek, och trots att detta inte är en direkt uppföljare delar den stora likheter med Vindens skugga. Böckerna skulle kunna liknas vid en spansk motsvarighet till Dan Browns bokserie bestående av bl.a. Da Vinci-koden.

I Vindens skugga möter vi Daniel, som i början av boken är endast tio år gammal. Daniel får följa med sin far antikvariatsbokhandlaren till De bortglömda böckernas gravkammare, vars uppgift är att rädda gamla böcker från glömska. Där får han välja ut en bok att ta med sig hem. Utan att veta det då, väljer han en bok som snart kommer förändra hans liv.
Efter att ha streckläst boken under en natt beslutar han sig för att bekanta sig med dess författare, Julián Carax – vilket visar sig vara lättare sagt än gjort. Genom sin jakt på spår efter den mystiske författaren kommer han på vägen fatta nya bekantskaper, skaffa ovänner samt bli ledd till sin första kärlek. Tillsammans kommer de försöka pussla ihop bitarna som förklarar Julian Carax liv, och trots att de aldrig träffats, inser Daniel snart att deras liv delar stora likheter.

Boken blickar tillbaka till 60-talet och ett Barcelona som nyligen restaurerats från det spanska inbördeskriget. Glåmiga gråa dagar blandas med sol och värme, och vi leds genom Barcelonas snirkliga gränder och ges möjligheten att ta spårvagnen till landsbygden tillsammans med karaktärerna.
De äldre personerna i boken präglas fortfarande av de svåra tiderna, men själv tampas Daniel främst med förlusten av hans mamma som gått bort några år tidigare. Kapitlen avlöser varandra i kronologisk ordning och vi får följa Daniels väg från pojke till ung man. Vi får även möta Daniels far, mannen vars son och bokantikvariat fungerar som enda livsglöd. Fermín, uteliggaren som trots stora motgångar fortsätter kämpa för ett liv värt att leva. Även djävulen, Lain Coubert, uppenbarar sig.

Språket är vackert, och boken är minst sagt trollbindande. Vänskapen finns där som en röd tråd och Carlos Ruiz Zafón ger läsaren möjlighet att lära känna karaktärerna, vi lider och skrattar med dem. Att boken blivit en av Spaniens populäraste under modern tid är förståeligt. Vindens skugga lämpar sig för både ung och gammal – oavsett ålder är detta en bok att njuta av.

Helga Haavisto

Annonser

3 svar to “Följ med på ett äventyr genom Barcelonas snirkliga gränder”

 1. Fint Helga!

  Har du möjlighet att redigera, så att titlen på romanen blir kursiverat varje gång du nämner den, vore det bra.

  Också bra om du antingen gör indrag inuti avsnitten, eller blankrad mellan dem – då med fetade inledningar på alla styckena.

  Se övriga recensioner.

  Krya på dig!
  Mia

 2. Texten jag klistrat in innehåller indrag, men av någon anledning vill de inte följa med när texten publiceras. Tänkte fråga Linus om hjälp i skolan!

  Helga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: