Ett myller av menlösa karaktärer i medeltidens Barcelona

april 5, 2011

 

I ett Barcelona från 1300-talet följer vi i Katedralen vid havet två generationer män som slåss för sin överlevnad och med blod och arbete gör sin väg upp i samhället. Deras väg kantas av kärlek, begär, svek och historia, men även ett bortkastat bra upplägg och frånvaron av intressanta karaktärer.

Jag upplever sällan att någonting jag väljer att läsa, lyssna på eller se blir sämre efter flera visningar. Kanske har detta sin naturliga förklaring i att jag helt enkelt väljer att se igen vad jag redan gillar. Saken med Katedralen vid havet, skriven av Ildefonso Falcones, är att den ligger på över 650 sidor, så det finns gott om tid att gilla den sämre och sämre.

Historien börjar lovande, med ett bröllop med en våldsam och tragisk utgång.  Och en fader och sons flykt undan träldom till staden Barcelona. Efterforskningen är minituös, från ett större historiskt perspektiv om kungar och lagar ner till tillverkningen av lerkärl och läder. Man skulle önska att författaren lagt lika mycket energi på genusperspektiven. Fadern, Bernat, och sedan sonen, Arnau, följer man genom det svåra livet i 1300-talets Katalonien och de sätter sällan fötterna utanför stadsmurarna. Innanför är det ett myller av karaktärer som arbetar, köper mat på fisk och köttmarknaderna, lever, älskar och dör. Och mitt i alltihopa växer Katedralen upp, den som ska vara till för folket och arbetarna som släpar sten.

Det hade varit intressant, om det inte känts så fel. Falcones slösar dessvärre sina förvärvade kunskaper på en klyschig och bitvis urtråkig berättelse. Det finns gott om chanser att berätta om mänskliga förhållanden och livets sorg, eller att skapa mångfacetterade porträtt, men dessa slösas på eller slätas över. Det närmaste man kommer sorgen är att  en karaktär slutar prata jättelänge efter sin moders död, eller när en annan sveper sin fru väldigt noga i ett fint lakan, viktiga personer förloras till pesten i en förbigående mening och Arnau får efter ett fälttåg lite post-traumatik vid de tillfällen det behövs.

Vår huvudkaraktären är en rättrådig man som har godheten att ha kanske ett eller två osympatiska karaktärsdrag. Exempelvis hämdlust på dem som hånat hans döda far och slängt ut honom på gatan, eller att han knappt kan motstå frestelsen från alla de sinnessvaga damer som nödvändigtvis måste slänga sig mot hans manliga kropp. För kvinnorna i berättelsen återstår det att välja mellan att vara en madonna eller hora, eller först den ena och sen den andra, och samtidigt en ragata, eller intrigant, men de flesta blir offer. Vi presenteras över sidorna för en lång kavalkad av kvinnor som det går opropotionerligt dåligt för. En kvinna blir våldtagen på de första 20 sidorna, senare blir en annan piskad till döds,  några blir bortgifta mot sin vilja och för att inte återfå aptiten blir det lite mer våldtäkt osv. Att man får höra om inte mindre än två trettonåringars fasta bröst under tunikor gör att gränsen tangeras redan halvvägs in i boken. Att vi också får möta klyschan den gode slaven som är nöjd med att vara slav även när han får chansen att bli fri blir det otroligt tröttsamt.

Det som trots allt får en att fortsätta läsningen är ändå författarens förmåga att slänga in en och annan spännande episod här och var som väcker intresse. Men det är också allt. Letar man efter karaktärer med humor eller någon sorts självdistans så är inte detta platsen för dig. Och det finns dessutom hela partier där jag bläddrar med ändlösa meningar av yada yada yada framför ögonen. Om du vill ha en bok om medeltidens Barcelona rekommenderar jag hellre en faktabok, inte denna utdragna såpa.

ALVA BEXELL

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: