En kärlekshistoria med mystik som trollbinder

april 5, 2011

Deckaren Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón har blivit en stor succé runt om i världen. Författaren skildrar i boken sin kulturfyllda hemstad Barcelona genom ögonen på en tioårig pojke. Ruiz Zafón som tidigare jobbade på en reklambyrå skriver på spanska trots sitt katalanska ursprung. Tidigare har han gett ut ett flertal ungdomsböcker men Vindens skugga (2001) är hans första roman.

Platsen är ett 1950-talets Barcelona där krigets bomber fortfarande ljuder i människors sinnen. Vindens skugga börjar med att en tioårig pojke finner en annorlunda bok i De bortglömda böckernas gravkammare. Som son till en bokhandlare har han levt och andats böcker sedan födseln, men boken förför honom på ett speciellt sätt. Så även den mystiske författaren Julián Carax. Med tiden leds vi in i en komplicerad berättelse där förälskelser blandas med våld och svek. Varje möte och händelse i boken utgör en pusselbit i det drama som leder oss närmre Carax öde, ett öde som snart blir mer och mer likt Daniels eget.

Carlos Ruiz Zafón lyckas i sin roman trollbinda läsaren. Språket är vackert, med metaforer som nästan får det att knottra sig på huden, men det är samtidigt med en äkthet berättelsen skildras. Melankolin som löper genom historien blandas med brinnande förälskelser där karaktärerna gärna offrar både familj och vänner för att få vara med den älskade. Det hade möjligen kunnat upplevas som överdrivet – att författaren har ett förflutet som manusförfattare i Hollywood har gett sitt avtryck – men de svärmande kärleksbeskrivningarna vägs upp av de lite udda karaktärerna som bär historien framåt.

Varje karaktär i historien tillför någonting nytt, gestaltar en aspekt i det mänskliga beteendet. Polisen Fumero är mannen som aldrig riktigt fick som han ville och ägnar hela sitt liv åt att hämnas på dem som gjort honom illa. Daniels pappa är den sorgliga karaktären som nu försöker ge sin son det liv han själv inte fick. Fermín visar att det faktiskt går att ta sig upp igen efter en stor förlust, han är den hoppfulla utan vilken historien lätt hade tett sig alltför negativ och nedslående.

Trots att flera av karaktärerna speglar en hopplöshet, är vänskapen ett genomgående tema i romanen. Historien beskriver hur relationer påverkar våra val i livet, både till familjen, men även till oss själva. Med en slöja av mystik, som får mig att vilja vända blad innan det första är färdigläst, leder Ruiz Zafón läsaren genom Barcelonas smala gränder. Vi upptäcker platser och människor vi aldrig annars hade mött, och kanske även lite mer om oss själva?

Annie Lindgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: